Vad är Annexin?

Annexin hänvisar till en grupp av nyligen upptäckta, strukturellt besläktad familj av proteiner. De finns i de flesta levande ting, och i alla riken, med undantag av bakterier. Den Annexin delar gemensamma egenskaper av bindning till fosfolipider membran och kalcium. De brukar finnas inne i cellen, men ibland även förekommer på utsidan. Annexin beskrevs första gången 1980 och sedan dess, minst tio olika typer av Annexin har identifierats i däggdjursarter.

Forskning om biologiska funktioner Annexin har knappt skrapat på ytan av dess verkliga roll i den mänskliga kroppen. Av de tio annexins redan identifierats, deras biologiska funktioner är specifika men olika. Som en enzymatisk protein, Annexin går även under namnet lipocortin . Lipocortins ansvarar för bekämpande av enzymaktiviteten av ett annat protein som kallas fosfolipas A2 . Denna mekanism är analogt med vad glukokortikoider, en klass av steroidhormoner, göra för att hämma inflammation.

Hos människa är de Annexin vanligtvis finns inuti cellerna, som utgör vävnader, vilket i sin tur utgör organ och organsystem. Kan dock annexins också hittas utanför cellen cirkulerar runt i blodet. Annexin A1, A2 och A5 är tre typer som har hittats i blod, men deras sätt att komma ut ur cellen är i stort sett gåtfull. Proteiner är vanligtvis transporteras ut ur cellen genom signal peptider, men dessa annexins inte innehåller signal peptider.

Av de grundläggande forskning som har gjorts i dessa typer av Annexin, A1 spelar en roll i inflammation processer. A2 och A5 både stöd i antikoagulantia reaktioner i kroppen genom att konkurrera med andra proteiner för bindningsställen. Forskarna har att använda en kombination av strukturella, cell och molekylärbiologiska metoder för att undersöka mer i natur annexins. Några av dessa metoder är röntgenkristallografi, låg-och högupplöst elektronmikroskopi, utarbetande av annexins med sina samverkande proteiner, och även produktion av stora mängder av protein för försöksändamål.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.