Vad är Amnesia?

Amnesia är en störning i hjärnan som orsakar den person som glömmer en period av sitt liv. Trots att en populär tomt i filmer och romaner, är minnesförlust ganska ovanligt i verkliga livet. Det finns två grundläggande orsaker till minnesförlust: ekologisk, där hjärnan faktiskt skadat, och funktionella, där orsakerna är psykologiska. Minnesförlust kan hända vem som helst, i alla åldrar.

  De vanligaste typerna av minnesförlust är:

 • Traumatiska amnesi är ofta tillfällig och sker efter en huvudskada. Varaktighet och intensitet av minnesförlust är relaterad till den typ av skada som inkommit, men minnet ofta återvänder efter att patienten återhämtat sig.

 • Dissociativt minnesförlust är vanligt hos personer som upplever traumatiska händelser som våldtäkt. Även om personen kan komma ihåg allt om hennes liv, är den specifika traumatiska händelsen blockerade från minnet. Barndomen amnesi är nära besläktade, och det handlar om en blockad av händelser från barndomen, vanligen med missbruk eller traumatiska upplevelser.

 • global amnesi, den mest totala typ av minnesförlust, ofta åtföljer posttraumatisk stress sjukdom. Även om minnet vanligtvis inte helt in, kan patienten uppleva ibland spontana blixtar av minne, ofta av traumatiska händelser i sig. Global amnesi oftast ses hos äldre personer.

 • Några fysiologiska störningar såsom långvarig alkoholism, undernäring och Alzheimers sjukdom kan också orsaka minnesförlust.

 • Skador på den tidsmässiga lober i hjärnan brukar resultera i antingen anterograd amnesi, där nya händelser inte kan bli ihågkommen för mer än ett par minuter, eller retrograd amnesi, då personen inte kan minnas något innan olyckan men det kan att skapa nya minnen.

 • En av de vanligaste typerna av minnesförlust är källan amnesi, där en person minns information men kan inte förklara hur eller när han fick den.

Den vanligaste typen av behandling för funktionella amnesi är psykoterapi. Vissa experter rekommenderar också hypnos som ett sätt för patienten att komma ihåg bortglömda händelser. Utsätta personen att gemensamma platser och människor kan ibland bidra till att inleda senaste minnen också. Det är inte mycket man kan göra för patienter som lider av organiska minnesförlust. Hjärnan kan så småningom återhämta sig delvis, så att några av de minnen att återvända. Men om hjärncellerna är permanent skadade, finns det inget sätt att vrida tillbaka klockan. Vissa degenerativa sjukdomar, inklusive Alzheimer, vanligen resultera i permanent minnesförlust.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.