Vad är Äggstockar?

Äggstockar är en del av det reproduktiva systemet kvinnliga organismer. I ryggradsdjur, äggstockarna producerar också och släppa könshormonerna som styr fysiska egenskaper och fertilitet. Äggstockarna är väldigt viktiga eftersom de bidrar till en fortsatt arternas överlevnad genom att producera ägg, eller ägg, som är avsedda för befruktning. Hos människa är äggstockar kring storleken på en mandel och mänskliga honor faktiskt född med alla de ägg de någonsin kommer att ha.

De närmare ovarier varierar beroende på typ av organism som diskuteras. Hos ryggradsdjur är äggstockarna knutna till äggledarna, som i sin tur anslutna till livmodern. Under en cykel kallas ägglossningen, äggstockarna släppa ett enda ägg i livmodern. Om ägget befruktas kommer den implantat och utvecklas till ett embryo som i slutändan kommer att bli ett barn. Om ägget inte befruktas, är livmoderslemhinnan skjul tillsammans med ägg, så att livmodern att förbereda sig på nytt för ett färskt ägg.

Förutom att producera och släppa ägg som innehåller genetiskt material som krävs för reproduktion , äggstockarna även skapa könshormon som östrogen och progesteron. Dessa hormoner bidrar till att reglera ägglossningen processen, och de bidrar också till allmänna fysiska egenskaper förknippas med kvinnligt kön, såsom utveckling av bröst. Nivåerna av dessa hormoner fluktuerar beroende på kvinnans ålder och om hon är i sin ägglossning.

Friska äggstockarna är mycket viktiga för reproduktiv hälsa. Många kvinnor har årliga prov för att se till att deras könsorgan, även äggstockarna, är vid god hälsa, cancer är ett stort problem för många kvinnor, eftersom det kan påverka fertiliteten och allmänna hälsa. Skador på äggstockarna kan också leda till onormala hormonnivåer, som kan orsaka psykisk ohälsa och obekväm fysiska symptom. Kvinnor som noterar att oegentligheter vid menstruationscykeln bör kontakta en läkare, eftersom dessa oegentligheter kan vara symtom på mer allvarliga hälsoproblem.

Förresten, p-piller fungerar genom att manipulera nivåerna av kvinnans könshormoner att lura sin kropp att tro att ett ägg som redan har släppts in i livmodern. Eftersom inget ägg har faktiskt släppts, kan kvinnan få inte är gravid. Hon kommer dock att ha en period, eftersom dosen av hormoner fluktuerar så att hennes livmoder frigöra sig från sitt foder. Vissa p-piller använder olika hormonnivåerna, ger kvinnor möjlighet att ha perioder mer sällan. Den långsiktiga effekten av dessa metoder är inte helt utforskade.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.