Vad är Ageusia?

Ageusia är oförmågan att smaka. True ageusia är ganska ovanligt, och det kan orsakas av ett antal saker. Oftare människor har vad som kallas en "smak sjukdom", vilket innebär att deras smaksinne är nedsatt, men inte helt frånvarande. Många smakförändringar är kopplade till doft störningar eftersom erfarenheterna av lukt och smak är mycket nära släkt. Människor som lider av ageusia söker ofta läkare, eftersom smak ses som ett avgörande sätt av många människor.

I sann ageusia kan en patient inte smaka någonting tillämpas på hans eller hennes tunga. Oftare har människor hypogeusia, en smak sjukdom där patienten har svårt att skilja smak eller uppleva vissa smaker. Äldre människor, till exempel, tenderar att vara mindre känslig för beska smaker. Människor också kan utveckla dysgeusi, där smaksinnet är förvrängd eller ändras.

På egen hand är ageusia ett problem för många av de drabbade, eftersom det stör njutningen av mat. Någon med ageusia kan äta betydligt mindre än han eller hon eventuellt drabbats av undernäring. Av smaksinnet är också mycket viktigt att upptäcka tecken på att mat har gått "av", i kombination med luktsinne, vilket innebär att någon med ageusia kan äta något som gör honom eller henne sjuk.

Medfödd ageusia, där någon är född utan en känsla av smak, är mycket ovanligt. Oftare är det villkor som gjorts till följd av neurologiska problem, endokrina frågor, eller lokala problem som t. ex. infektion, inflammation eller skada på tungan. Rökare och dricker tenderar också att uppleva ageusia eftersom deras smaklökar är fuktade av sina vanor.

För att diagnostisera ageusia, en läkare vanligtvis utför ett smak prov, att avgöra vilka smaker människor kan upptäcka, och vid vilka koncentrationer. Smak-test vilka är tillgängliga för detta ändamål, så att läkarna kan använda noggrant kalibrerade smaker att testa sina patienter. Läkaren kan också bedöma patientens historia att komma åt den bakomliggande orsaken till problemet, och att fastställa en behandling.

Behandlingar för ageusia variera beroende på orsaken till sjukdomen. En frisk rökare, till exempel, skulle kunna lösa problemet genom att minska på rökningen eller sluta helt. Någon med en neurologisk eller endokrina problem kan upptäcka att ageusia kommer att lösas om de underliggande sjukdom behandlas med medicin, kirurgi, eller andra former av medicinsk behandling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.