Vad är Acidos?

Det finns ett antal saker som definierar acidos, men det mest avslöjande tas i vad som kallas en blodgas eller ett enkelt blodprov från en artär. I det här testet pH blod mäts och om pH sjunker under 7,35, en person anses acidotisk. Likaså är ett pH-värde högre än 7,45 anses alkalos. Acidos kan uppstå under många omständigheter och utan behandling kan orsaka stor skada på kroppen.

Människor mest sannolikt att få sura blod är personer med nedsatt andning villkor, eller med njur-eller leverskada. I huvudsak kroppen mer syra än den kan bli av, vilket resulterar i alltför sura blod. I respiratoriska acidos är kroppen inte kan bli av med koldioxid i lämpliga mängder och detta kan ändra "blod gaser" för att visa acidos. Någon med ihållande hyperventilation kort kunde bli acidotisk, och olika lungsjukdomar eller lunga njurfunktion kan leda till tillstånd. Ibland i respirator på sjukhus under lång tid kan leda till luftvägs-eller lungsjukdom versioner av detta villkor, varför de om andningsskydd har blodgaser kontrolleras regelbundet.

Andra saker som kan orsaka sura blodet omfatta svälter kroppen, vilket kan ge upphov till att koncentrera syra och inte kan hantera det. Vissa gifter kan leda till en acidotisk skick också. Vissa villkor, särskilt diabetes, är indikatorer som orsakar detta tillstånd, och när obehandlad kan den utvecklas till vad som kallas metabolisk acidos.

symtom på metabola former av detta tillstånd kan vara djup, snabb andning, bröstsmärtor , smärta i ben, muskelsvaghet och slutligen arytmier, koma, kramper eller drastisk minskning av blodtrycket. När detta villkor är närvarande, i allmänhet lungorna försöker kompensera för det, därav djupa andetag. Detta kommer i slutändan att misslyckas, och människor behöver behandling av andra medel för att hantera sjukdomen.

De flesta behandlingar för denna sjukdom syftar till att förändra pH-nivån i blodet så att det är inom normala normer. För mindre allvarliga fall kan människor tar helt enkelt natriumbikarbonat ämnen för att minska syra nivåer. Ibland personer med svår acidos kräver intravenös (IV) linje natriumbikarbonat att snabbt få blodet tillbaka till det normala syra nivåer.

En vanlig typ av acidos ses hos dem med diabetes typ I är ketoacidos. Brist på insulin kan ge upphov till att bryta ner fett leder i kroppen bygga upp ketoner och extra syra. Dessa kan byta nivå blod-pH och höja blodsockernivån. Lämpliga åtgärder för att lösa detta är genom att ge insulin, och ersätta vätskor. Detta kan bidra till att återställa normala balansen blod syra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.