Vad är Ablation?

Ablation är en medicinsk teknik som används för att avlägsna vävnad från kroppen genom radio-våg frekvens. Det används för att behandla många olika medicinska problem. I dess många tillämpningar är hjärt-ablation, livmodercancer ablation, yta ablation, och lever tumören tas bort.

Hjärtat ablation används för att eliminera hjärtat arytmi orsakas av felaktig vävnad överenskommelse eller placering i hjärtat. Vävnad kan blockera vanliga elektriska signalerna i hjärtat sänder, vilket leder till arytmi. I vissa fall tidigare operation av hjärtat kan leda över tid för att en "kortslutning" i hjärtat.

En electrophysiologist, en hjärtspecialist som är specialiserad på undersökning och behandling av ovanliga rytm mönster, utför ablation med en kateter. Katetern är oftast in genom en artär i låret och gängade upp till hjärtat vävnad som orsakar problemen. Radiofrekventa energin används sedan för att förstöra vävnaden.

Denna typ av ablation har en stor framgång, men implantation av en pacemaker eller defibrillator kan också vara nödvändigt. Hjärtat ablation används för att behandla förmaksflimmer, förmaksfladder, och vissa former av takykardi. Det har över en 90% framgång med några ytterligare insatser behövs.

Endometriebiopsier ablation används för att behandla kvinnor som lider av kraftig blödning under menstruationscykeln, eller dem som har endometrios. Det används i stället för en hysterektomi, men eftersom det förstör livmoderslemhinnan, det ofta leder till infertilitet. I denna typ av ablation, en liten kamera på ett hysteroskopet används för att visa i livmodern väggarna. Livmodern är fylld med vätska, och ett verktyg som genererar värme, som är knuten till hysteroskopet, är anställd för att förstöra livmoderslemhinnan.

Endometriebiopsier ablation är en poliklinisk förfarande och tar mindre än en timme att utföra. Den utförs medan patienten lugnande preparat, men inte under narkos, om det inte kombineras med flera olika förfaranden. Obehag efter behandlingen varar bara några dagar.

Nyare ablation tekniker används i samband med eller i stället för Lasik? ögonoperationer. Detta förfarande kallas , och tar bort vävnad direkt på hornhinnans yta, till skillnad från under hornhinnan. Detta förfarande är ganska ny, men tidiga studier tyder på att det kan ha ett bättre resultat än Lasik?, I termer av ögats förmåga att bryta ljus.

Ablation används också för att ta bort tumörer i levern. Kliniska studier har utvärderat effekten av ablation för tumörer som har sitt ursprung i levern, samt de som har metastaserat från kolon. Borttagning av godartade levertumörer har sett de mest framgångsrika, och i allmänhet tumören eller tumörer måste vara relativt liten för förfarandet för att arbeta. I framtiden hoppas forskarna kunna förbättra denna teknik för att ta itu med stora tumörer och de som är maligna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.