Vad är tourettes?

tourettes syndrom är en sjukdom i hjärnan som sträcker sig från ett mindre besvär för en del att ett helt fibromyalgi och för andra. Den är uppkallad efter en fransk läkare, Georges Gilles de la Tourette, som lade en del av grunden för att studera sjukdomen.

I den populära tänkesätt är tourettes kännetecknas av okontrollerbara sprutande av oanständigheter. Denna speciella symtom kallas coprolalia, och är faktiskt ganska ovanligt bland dem med diagnosen tourettes. De flesta rapporter visar mellan 10% och 15% av de med tourettes som uppvisar coprolalia. Trots detta är i allmänhetens uppfattning tourettes tätt förknippade med coprolalia.

De två primära utställningar av tourettes som förekommer i de flesta fall är verbala och tics motor. Verbala tics består av ljud som är okontrollerbara, ofta lågt stönande eller skarpa avbryts buller. Motor skaper på olika sätt och kan manifesteras i olika muskelgrupper i hela kroppen, ofta i ansiktet som snabbt blinkande eller kramper av läppar och kinder.

Till skillnad från många neurologiska sjukdomar, där fysisk tics manifest utan förvarning och utan kontroll, är tics av tourettes ofta beskrivs som halv-frivilligt, eftersom de som tourettes kan ofta uppvisa en viss kontroll över dem. De flesta med tourettes beskriver en period innan ett tic manifest där de blir medvetna om lusten att uttrycka. Detta kan ofta komma som en klåda eller repas känsla, eller som en konstig känsla som motsvarar behovet av att nysa. Så småningom uppmana blir för stor, och personen måste låta lös med tic, vare sig det verbala eller fysiska.

En del människor, särskilt när de blir äldre och har behandlat medvetet med tourettes en tid upptäcker att de kan undertrycka sina tics för längre löptider. I början kan de tycka att de kan hålla tillbaka sina tics under några sekunder eller minuter, och så småningom kanske kan förtrycka dem i timmar. Så småningom måste emellertid tics alltid uttryckas, och när de är de ofta verkar att intensifieras genom att hållas i. Många människor lever med tourettes behärskar konsten att undertrycka sina tics medan allmänheten förrän de kan hitta en avskild plats för släppa loss med en uppsjö av verbala och fysiska tics.

Manifestationen av tourettes tics verkar förvärras av ett antal faktorer, bland annat ökad tillstånd av energi. Detta kan antingen vara positiv, som i fallet med hög spänning, eller negativa, som i situationer som skapar en stor stress.

Man tror att allt från 1 till 10 personer av 1000 har tourettes av en viss nivå av svårighetsgrad eller annat sätt. Medan majoriteten har vad som diagnostiseras som mindre tourettes, ett antal har tourettes så allvarlig att det hindrar deras vardag. Även medicin är tillgänglig för att behandla tourettes, en hel del som lever med sjukdomen väljer att i stället fokusera på att lära sig att integrera sina tics i deras dagliga liv. Detta beror delvis på att många människor med tourettes har lärt sig att acceptera sina tics som en del av vem de är, och delvis på grund av att läkemedel används för behandling av tourettes inte är extremt effektiva och ha negativa följder för allt från mindre till mycket svår.

Det finns en energisk samtida rörelse för att hjälpa skingra myter om tourettes för att göra livet enklare för dem med sjukdomen. Hollywood och en falsk populär begreppsbildning av sjukdomen har bidragit till att demonisera den till en punkt där de som är "up-front om att ha sjukdomen kan hamna socialt stigmatiserade eller missgynnas när få arbete. Grupper som tourettes stiftelsen syftar till att utbilda allmänheten i syfte att göra dem som lever med tourettes hitta en enklare tid integreras i samhället.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.