Vad är onkologi?

onkologi, i dess mest grundläggande nivå innebär att diagnos och behandling av cancer. Ordet onkologi kommer från det grekiska ordet för "massa" eller "bulk" till tumörer. En läkare som är specialiserad på onkologi kallas en onkolog.

onkologi innebär ett stort antal studier. Eftersom cancer kan förekomma i så många av kroppens system, många läkare väljer att specialisera sig på en särskild del av den, såsom ben cancer eller blodsjukdomar. Vissa läkare specialiserade på kemoterapi behandling, medan andra fokuserar på strålbehandling. De flesta läkare som är specialiserade på onkologi tjäna praktik och bostäder som fokuserar på behandling av cancer, oftast i sina bästa gren av behandlingen. En specialist fungerar ofta om fyra år utöver den normala hemvist perioden.

onkologi också innefattar forskning om cancer, dess orsaker och möjliga botemedel. Detta är också en vidöppen fråga för forskare intresserade av en mängd forskningsmöjligheter. Vissa anläggningar, såsom St Jude Children's Hospital i Memphis, Tennessee, i första hand är en forskningsinstitution. Onkologi forskare fortsätter att leta efter sätt att behandla även de mest sällsynta former av cancer hos människa.

onkologi har kommit långt sedan början av kirurger kunde bara punktskattepliktiga tumörer med de mest primitiva sätt. Den har hoppade framåt, även under de senaste 25 åren eller så, med stora förbättringar av förebyggande, diagnos och behandling. Läkare är överens om att tidig upptäckt, om inte förebyggande åtgärder, är det bästa sättet att hantera cancer och onkologi omfattar även denna aspekt av läkemedel. Från denna filosofi har tester som prostataspecifikt antigen panel komma till stånd. Detta test ensam har räddat oräkneliga män genom tidig upptäckt av prostatacancer eller pre-cancerogena förhållanden. Andra examinationer, t. ex. mammografi, representerar enorma framsteg när det gäller tidig upptäckt och behandling av bröstcancer, medan Pap smear biträder vid tidig diagnos av livmoderhalscancer.

onkologi är ett allt bredare fält med misslyckanden, det är sant, men också med spektakulära framgångar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.