Vad är nackspärr?

nackspärr, formellt kallad torticollis, orsakar smärta och stelhet i nacken. Det är vanligen orsakas av en spasm i occipitalis, levator scapulae, eller andra muskler. En slank facette, diskbråck, eller viral eller bakteriell infektion är också möjliga orsaker. Villkoret är normalt inte anses vara en viktig medicinsk fråga, men i vissa fall kan det vara ett tecken på ett mer allvarligt problem.

Lider klagar ofta av nack-och ryggsmärta. De kommer oftast hävdar att de inte kan vända sina huvuden. Människor utsätts med nackspärr tenderar att hålla halsen vridet till en sida med hakorna pekade i motsatt riktning.

En del barn föds med nackspärr. Dålig placering i livmodern anses ofta vara orsaken när den inträffar vid födseln. Det kan vara en fråga av stor oro för nya föräldrar, men i de flesta fall, om den är riktigt diagnosen, är det ett övergående tillstånd. När en bebis nackspärr åtföljs av en tumör i de drabbade musklerna, får villkoret kvarstå i flera månader men kan ofta behandlas med sjukgymnastik. Det finns vissa tillfällen då torticollis kan vara allvarligare för spädbarn och kräver specialiserade behandlingsanläggningar.

De vanligaste formen av nackspärr förvärvas efter födseln. Villkoret kan påverka en person som är alla åldrar. Det kan verka gradvis, från en plötslig kraftig rörelse, eller till och med när de sover.

En läkare som behandlar tillståndet kan utföra en nasofaryngealt examen och en grundläggande neurologisk undersökning. Behandlingen är därefter oftast ganska enkelt eftersom orsaken är endast en muskelkramp. När detta är fallet, en läkare kommer sannolikt att berätta en nackspärr lidande att tillämpa värme till området. Patienten kan också rådas att vidta en över disk läkemedel, t. ex. acetylsalicylsyra eller ibuprofen.

Om nackspärr har orsakats av force som antyder att andra allvarliga skador, kan läkaren behöva ta i anspråk mer omfattande förfaranden såsom magnetisk resonanstomografi (MRT). Det kan behövas eftersom kraft kan leda till att det slits i muskler och ligament. I dessa fall kan det vara nödvändigt att spänna halsen tills skadan läkt.

När det finns misstanke om att villkoret är relaterade till en infektion, mjukdelar sidled filmer hals och ett blodstatus vidtas. Tecken på infektion kan vara feber, svullna tonsiller, och faryngit. Nackspärr som orsakas av infektion är vanligtvis behandlas med antibiotika när infektionen inte är allvarlig. Om den är allvarlig, ett kirurgiskt ingrepp kan vara nödvändigt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.