Vad är kakexi?

kakexi eller slöseri syndrom är ett tillstånd som förekommer hos patienter med vissa kroniska sjukdomar och terminal. Patienter med kakexi erfarenhet kraftig viktminskning, tillsammans med slöseri av musklerna i kroppen, och de utvecklar ett typiskt tunt, nedsänkt erfarenhet med en motsvarande förlust av energi. Detta villkor kan försvaga kroppen, vilket gör det svårare för patienten att bekämpa sjukdomen, och det leder också till långtgående försämringar i livskvalitet, som så småningom patienten kommer att vara sängliggande på grund av trötthet, anemi och muskelskada.

Även kakexi tillskrivs ofta otillräckligt födointag, är villkoret lite mer komplicerad än så. Många cachexic patienter upplever anorexi, även känd som aptitlöshet, men även om de äter tillräckligt mycket, kommer de fortfarande upplever wasting syndrom. Kakexi kännetecknas av metabola störningar som leder till att kroppen börjar bryta ner sina egna vävnader, och malabsorption, där mag-tarmkanalen inte kan tillgodogöra sig näring från maten patienten konsumerar.

Behandling av kakexi fokuserar vanligtvis på att ge intensiv näring så att patienten får rätt kost, och åtgärda vissa av de metabola störningar i samband med wasting syndrom. En läkare kan också justera en patients medicinering för att främja utvecklingen av en aptit, och tekniker som massage och sjukgymnastik kan användas för att minska muskelnedbrytning och för att hålla patienten aktiv.

Patienter med AIDS, cancer , hjärtsvikt och tarmparasiter alla kan uppleva kakexi. Tillståndet är i allmänhet sämre hos män än hos kvinnor. Läkare avgör ofta att en patient har kakexi när patienten förlorar fem procent eller mer av hans eller hennes före diagnos vikt. Många behandlingsanläggningar vidta aktiva åtgärder för att minska eller förhindra slöseri syndrom.

Vänner och familjemedlemmar till patienter med kakexi ofta att det fysiska förändringar oroväckande och nedslående, som slöseri syndrom är en uppenbar påminnelse om att patienten upplever allvarliga hälsoproblem. Personer som får diagnosen sjukdomar som ofta leder till kakexi kanske vill diskutera denna fråga med nära vänner och familj så att människor är beredda, och vänner och familj kan också ha möjlighet att ge stöd som kommer att hjälpa patienter att hantera avmagring.

Livskvalitet för patienter med wasting syndrom kan vara en stor fråga. Med slöseri kommer en förlust av energi, och patienter kan börja känna sig håglös, eller börjar ge upp. När kakexi leder till sjukhusvård, kan detta vara mycket frustrerande och psykiskt plågsamma för patienten. Det är viktigt för intagna patienter skall stödjas känslomässigt och fysiskt av deras medicinska team så att de förblir motiverade och engagerade i behandlingen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.