Vad är fistlar?

medicin, fistlar är rörliknande gångar som antingen bilda onormalt eller kirurgiskt skapas i kroppen. En fistel kan ansluta till organ eller fartyg, eller det kan ansluta ytan av huden för ett inre organ eller fartyg. Fistlar kan bilda onormalt i kroppen på grund av sjukdom.

Generellt sett är en fistel beskrivs av dess placering i kroppen. Till exempel ansluter en arteriovenös (AV) fistel en artär och en ven. AV-fistlar är också ett bra exempel på en skapad kirurgiskt fistel avsedda för långvarig medicinsk behandling, t. ex. dialys hos patienter med gravt njursvikt.

fistlar kan bildas överallt i kroppen, och det finns tre grundtyper, kallad blind , komplett och ofullständig . Blind fistlar har bara en öppen ände, medan fullständig fistlar har öppningar externt och internt. Ofullständig fistlar har en yttre öppning, men inte fäster något.

Orsakerna till fistlar varierar. Sjukdomar kan orsaka fistlar, vilket vissa medicinska behandlingar och trauma eller skada kroppen. Tillstånd såsom Crohns sjukdom och kolit är vanliga inflammatoriska tarmsjukdomar som orsakar anorektal fistlar. Trauma på kroppen, till exempel långvarig, svår förlossning, som kan orsaka obstetriska fistlar, kan också vara ett skyldige. Bildandet av fistlar till följd av svår förlossning uppträder oftast i de delar av världen där professionell medicinsk vård är antingen dålig eller obefintlig.

Behandling av fistlar varierar med orsaken, plats, storlek och typ. Några små fistlar till följd av skada läka på egen hand i tid. I vissa fall, om en sjukdom eller ett tillstånd, t. ex. en infektion, orsaker fistlar, då behandlingen kan innebära antibiotika. Om fistel stör normal och nödvändig och kroppens funktioner, såsom blodflödet, operation för att reparera fistel kan vara nödvändig. Diagnos av fistlar varierar med läge och typ. Kirurgiskt skapat fistlar kräver normalt en vaskulär kirurg och övervakas noga för läkning och funktionalitet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.