Vad är en tunn?

En tand tunn är en deposition av organiska film från protein som bildas på ytan tandemaljen. Forming bara sekunder efter att en tand rengöring, är pellicles skapas från den selektiva absorptionen av saliv delar på ytan av tänderna. Även en normal biologisk funktion, detta är bildandet det första steget av plack utveckling.

Bokstavligen behandlade "skin" i tänderna, är pellicles även känd som saliv förvärvade pellicles förvärvade pellicles och emalj pellicles. Även om den exakta sammansättningen, liksom struktur, är inte känd, forskarna vet att pellicles består av protein komponenter såsom lysozym, immunglobulin A, amylas, prolin-filledproteins och saliv muciner. Alla tandytor är täckta med pellicles, som alla sedan koloniseras av bakterier.

Den naturliga utvecklingen av en tunn syftar till att skydda tänderna från syror. Men det ger också ett sätt för bakterier att spärren på tänderna. Bakterier som kan förena denna tunna omfatta Actinomyces viscosus, Streptococcus sanguis och Streptococcus mutans. I stället kopplade till mineraler inom tänder, mikrober följa pellicles. Anses de stora grundarna av plack, dessa bakterier interagerar med tunna komponenter, vilket skapar ett gynnsamt klimat för plack skapande.

Pellicles är inte levande, och inte reagera på bakterier. Detta gör det sannolikt att bakterier spärr på dem genom att föda, vilket kan förklara för åsar, eller en scalloped utseende, i pellicles. I extrema fall kan bakterier konsumera alla pellicles en patient har på hans eller hennes tänder.

Även fast monterade på tänderna, kan pellicles avlägsnas genom slipning. Detta är vanligtvis uppnås om en tandläkare eller tandhygienist ger avsevärt grundlig polering, eller använder en tand burr, som är en typ av borr för en tand borr. Normal tandborstning kommer normalt inte orsakar tillräckligt nötning för att ta bort en tunn. Även efter avlägsnande, vanligtvis pellicles bara reformer inom två timmar.

normalt mycket tunna, kan pellicles vara ibland tjockt på vissa ställen. Med förbehåll för slitage, är de oftast thinest på ocklusalytor tänderna där slipning och tuggar uppstår. Som en tydlig beläggning typiskt under plaque, är en tunn inte synlig för blotta ögat, men den kan fortfarande ses. Tandläkare kan ha sina patienter använda en lösning som består av att lämna ut material för att göra en tunn synlig. Det kan då ses som en ljus fläck på ytan av patientens tänder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.