Vad är en Irriterande?

biologi är ett irriterande något som orsakar irritation såsom inflammation eller smärta. Detta kan vara kemisk natur, men det kan också vara mekanisk, termisk eller strålningen. Kemikalier som capsaicin i het paprika, grova tyger, friktion, värme eller kyla, och ultraviolett (UV) strålning är exempel på irriterande. Irriterande ofta påverkar hud, ögon eller slemhinnor.

Occupational Health and Safety Administration (OSHA) definierar ett irriterande ha en tillfällig och lokal effekt. Kontakt med irriterande kan ibland undvikas genom att bära skyddsutrustning såsom skyddsglasögon eller handskar, och den första raden i behandling mot irriterande är normalt spola det drabbade området med vatten. Om irritation kvarstår bör läkare kontaktas. Även irritation är ett tillfälligt problem kan vissa irriterande orsaka mer långsiktiga skador.

Irriterande ämnen är inte samma sak som allergener, om de två kan överlappa varandra. Allergener orsaka ett immunsvar, samtidigt irriterande orsaka irritation genom slipning eller genom att ta bort fukt från det drabbade området. Effekterna av irriterande är begränsade, åtminstone inledningsvis, att det område i direkt kontakt med dem, medan en allergen kan ha mer utbredd eller systemiska effekter. Slutligen är en viss irriterande måste ha en effekt, samtidigt som allergener kan normalt orsakar en reaktion i mycket mindre mängder.

En möjlig effekt av kontakt med irriterande ämnen är en förutsättning såsom eksem eller irriterande kontakt dermatit (ICD), som påverkar huden. Symtomen kan omfatta rodnad, klåda, blåsor, klåda, svullnad, torrhet och fjällning. Många olika faktorer bidrar till svårighetsgraden och varaktigheten av irriterande kontakteksem. Dessa inkluderar varaktighet och frekvens i kontakt med irriterande, den irriterande styrka och storlek, hur känsliga de lidandes hud, och miljöfaktorer.

ICD kan påverka vem som helst, även om de med atopisk dermatit och de som ofta hantera irriterande som en del av sitt arbete är mest mottagliga. Små barn kan utveckla ICD runt munnen från dribbling eller slickar sina läppar ofta. Även många människor utvecklar villkoret på vintern som en följd av kall, torr luft.

När allergi är utesluten, kan ICD behandlas med kompresser, mjukgörande krämer, och ibland steroider eller antibiotika för sekundära infektioner. Patienten bör undvika kontakt med det irriterande när så är möjligt, och bör hålla det drabbade området rent och återfuktad. Huden kan utveckla tolerans mot några irriterande med tiden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.