Vad är daktylit?

Ibland kallat korv siffra daktylit ett tillstånd där fingrar och tår bli inflammerad. Svullnad ingår ofta tillsammans med inflammation. Smeknamnet för det villkor kommer från det faktum att de berörda fingrar och tår ta på sig ett utseende som är något liknande feta korvar.

I de flesta fall kommer förekomsten av någon typ av daktylit ungefär som ett tecken på någon annan utveckla hälsofråga. Sjukdomen signalerna ofta uppkomsten av psoriasisartrit och ankyloserande spondylit, båda villkor som orsakar extrem smärta och en negativ inverkan korrekt rörelseomfång i händer och fötter. Vissa former av daktylit fungerar även som prekursorer vid förekomst av sicklecellanemi.

De yttre symptomen på daktylit kan dyka upp mycket snabbt. Tillsammans med svullnad och inflammation i händer och fötter, det finns också risk för feber och extrem ömhet på och i närheten av tår och fingrar som drabbas. I svåra fall kan enskilda personer inte att kunna gå på svullna fötter, även med hjälp av tjockt vadderade skor.

Det finns ett antal olika manifestationer av detta tillstånd. En av de vanligaste typerna kan slå spädbarn så unga som sex månader. Känd som sickle cell daktylit är inflammation ofta en av de första tecknen på sicklecellanemi. På grund av svullnad och inflammation är villkoret misstas ibland för en del andra hälsofrågor, såsom reumatisk feber eller cellulit.

Blåsor distala daktylit utvecklas när den köttiga pad av den distala delen av fingret blir inflammerad. Precis som med sickle-cell sorten, blåsor daktylit oftast manifesteras i barn, som inträffar någonstans i åldern sex månader till upp till fyra år. Eftersom inflammationen utvecklas i fett pad med fingret, kan det göra rörelsen svårt och smärtsamt.

tuberkulös daktylit är en form av sjukdomen som inte är inriktad på kött av finger eller tå. Istället drabbar denna typ av benstrukturen i fötter och händer. Inflammationen kan vara mycket smärtsamma, eftersom obehag känns djupt på kort rörformiga ben i stället tycktes komma från köttet.

Behandlingar för daktylit tenderar att fokusera mer på att hantera symtomen än att anställa någon typ av operation. Medicin för att hjälpa till med feber och lätt några av svullnader i händer eller fötter är mycket vanligt. När den underliggande hälsoproblem som ledde till svullnad och inflammation diagnostiseras, direkt behandlar detta villkor ofta leda till försvinnandet av svullnad, samt lindra smärtan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.