Vad är cervicit?

livmoderhalsen ligger i slutet av livmodern når in i slidan. När yttre vävnader av livmoderhalsen bli inflammerad, vanligtvis genom infektion, kallas detta cervicit. Ungefär hälften av alla kvinnor kommer att uppleva en match eller flera av cervicit i sin livstid.

cervicit har flera orsaker. En vanlig orsak är införandet av främmande material, till exempel ett membran, livmoderhalscancer cap, spermiedödande medel och tamponger i slidan. En del kvinnor utvecklar cervicit som svar på latex allergier, där latex finns i antingen kondom eller pessar, eller genom allergiska mot spermiedödande medel.

En del sexuellt överförbara sjukdomar kan också orsaka cervicit. De som har genital herpes utbrott, gonorré och klamydia är alla en ökad risk för att utveckla cervicit. Vad bra, kan cervicit orsakas av bakteriell infektion lokaliserad i slidan eller jäst infektioner.

Symtom på cervicit omfattar flytningar, som kan vara illaluktande, och färgade grå, gul eller vit. Vaginal blödning som inte är hänförliga till normal menstruation kan noteras. Vaginal blödning efter sexuell kontakt, eller efter klimakteriet är tecken på irritation i livmoderhalsen. Vaginal smärta vanligen förekommer och de som drabbats kan känna som om deras bäcken är under tryck. Samlag kan vara smärtsamt.

Diagnosen ställs genom fysisk undersökning av slidan. När cervicit finns kommer livmoderhalsen i rött och svullet. Vanligen några kompresser i slidan tas för att utesluta sexuellt överförbara sjukdomar och bakteriell infektion. Vaginal ansvarsfrihet är också utvärderas avseende tecken på sjukdom.

Bevis för cervicit orsakad av bakteriell infektion eller av sjukdomar som gonorré behandlas med antibiotika. Cervicit orsakad av svampinfektion kan behandlas med anti-svamp medicin. Cervicit orsakad av allergi mot latex innebär oftast rådgivning för att ändra sexuella vanor och metoder preventivmedel.

När cervicit kvarstår, operation avlägsna en del av irriterade livmoderhalsen kan krävas. Kirurgi är oftast utförs av kvinnor som efter klimakteriet, då ändrar livmoderhalsen skulle kunna begränsa möjligheten att bli gravid eller bära ett barn sikt. Ibland en del av livmoderhalsen tas bort med laser behandling, men också, får livmoderhalscancer vävnad tas bort genom att frysa bort en del av livmoderhalsen, som kallas kryokirurgi. Kirurger kan också använda electrocauterization, som dödar några livmoderhalscancer vävnad med elektrisk ström.

De med cervicit orsakad av sjukdom, allergi eller infektion sannolikt kommer att göra en fullständig återhämtning när de behandlas med lämpliga läkemedel eller när de byter preventivmedel. I sällsynta fall kan cervicit av okänd orsak kvarstår i flera år, och är den huvudsakliga orsaken till smärta för kvinnor under samlag.

Riskfaktorer för cervicit innefattar tidig samlag, sex med flera partners, och osäker sex metoder. Använda douches eller tamponger som har doft kan öka risken. Kvinnor som utövar monogama relationer är mindre sannolikt att påverkas av cervicit, men fortfarande kan finna svårigheter med barriär används för att förhindra graviditet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.