Vad är arganolja?

arganolja är en olja som utvinns ur frön från Argan träd som växer naturligt i sydvästra Marocko. Det finns ett antal användningsområden för arganolja samt för andra produkter från Argan träd, och efterfrågan är ofta hög för äkta Argan produkter. Eftersom arganolja är svårt att utvinna, det brukar bli mycket dyrt, och denna kostnad vidare i produkter som innehåller arganolja, även i spårmängder. Beroende på vad du vill använda olja för, kanske du kan hitta den i en hälsokost butik eller en kosmetisk butiken, konsumenterna kan också beställa arganolja från kooperativ i Marocko.

Argan träd eller Argania spinosa har vuxit i Afrika i tusentals år, och arkeologiska belägg för att människor har utvinna sin olja i århundraden. Träden tenderar att utveckla knotiga, vridna stammar och grenar, med djupa rotsystem som har hjälpt dem att anpassa sig till hårda öknen villkor. När ett träd har ett utmärkt läge, kan det leva i hundratals år, som producerar små blommor i april och efter med små frukter som ser ut nästan som limefrukter.

För att extrahera arganolja, måste människor ta bort ett ytskikt av köttiga kött från ett hårda frön som måste vara öppnade för att komma åt fröna inuti. Köttet luktar inte mycket tilltalande, och det är inte heller mycket välsmakande, det är normalt används som kompost eller djurfoder. Den spruckna skal bränns som en källa till bränsle, vilket virke från nedskjutna Argan träd, som också kan användas för att göra möbler, marockaner göra mycket effektiv användning av denna urgamla träd.

Traditionellt har kvinnor framställts arganolja, första rostningen fröna att släppa en rik, nötaktig smak och sedan mala dem för hand för att utvinna oljan. Den resulterande klistra kan pressade att få ut så mycket olja som möjligt, och sedan ges till djur som ett näringsrikt kosttillskott. Den mörka oljan har en rik smak som finns i vissa marockanska livsmedel, klassiskt amlou, ett dopp för bröd och mindre rostat olja används för kosmetika. Det är också möjligt att återvinna frön från avföring av get, eftersom matsmältningen mjukar upp hårda skal, men dessa frön tenderar att ha en stickande lukt som gör dem mindre önskvärda.

Denna olja naturligt höga i vitamin E och essentiella fettsyror, vilket gör det ett utmärkt kosttillskott. Det är också mycket bra för huden, vitamin E kan hjälpa smidig spruckna händer, knän och armbågar medan närande huden, och essentiella fettsyror kan främja frisk hud också. Dessa fördelar har gjort arganolja populär i kosmetika i århundraden i Marocko och utanför, och små flaskor av den dyra oljan är ofta erbjuds på high-end kosmetisk butiker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.