Vad är ägglossning?

Ägglossningen är en integrerad del av kvinnans menstruationscykel. Även om det inträffar ungefär mitt i cykeln, som börjar löpa den första dagen i en kvinnas period, påverkar det hela konjunkturen. Däremot kan ägglossningen delas upp i en snabbare tid för aktivitet innan ett ägg släpps från en äggstock, och en tid för retardation, efter ägget eller ägget släpps.

Som kvinna börjar hennes tid, hennes Kroppen är i follikulära fasen av ägglossning. Kroppen, eller mer specifikt, hypothalamus gland, erkänner detta före ägglossning stat och frisätter hormoner till hypofysen. När den får dessa signaler, hypofysen producerar ett hormon som kallas follikelstimulerande hormon (FSH), vilket kommer gör att folliklar i en äggstock att börja utvecklas till ett ägg.

Under ägglossning är i regel bara ett ägg frigörs. Även om flera folliklar längs äggstockarna får börja mogna, bara ett ägg som faktiskt kommer att släppas under ägglossning. Resten av stimulerat folliklarna falla sönder helt enkelt.

När hårsäckarna har producerat en helt mogen äggcell, är östrogen frigörs i kroppen. Denna signal att kroppen är redo att ägglossning måste uppfyllas av ett hormon svar från hypotalamus och hypofysen. De i sin tur frigör luteiniserande hormon, som gör att ägget släpptes.

Frisläppandet av östrogen och luteiniserande hormon vid ägglossningen tenderar att leda till att vissa kvinnor upplever premenstruella syndrom (PMS). Kvinnor kan också ha kramper vid ägglossningen, eller märker lite spotting. Kroppstemperaturen stiger något under denna tid, och vaginal slem blir tjockare. Många kvinnor kan också känna en önskan att vara mer sexuellt aktiva före ägglossningen.

Ur vetenskaplig synpunkt, förhöjd kroppstemperatur, vaginal slem och intresse för sexuellt umgänge är alla positiva när man vill producera en baby . De kan hjälpa förutsäga, beroende på korrektheten i sin cykel, när en är mest sannolikt att bli gravid.

När ägget frigörs och reser ner en av äggledarna, är ägglossning komplett och kroppen går in i lutealfas av menstruation. Östrogen och luteiniserande hormonnivåer släpp, men kroppen börjar producera progesteron. Livmodern är fodrad med ett tjockare material som hjälper ägget implantation.

Som progesteron släpps, kommer detta foder tjockna huvudsak lite mer. Erkänner emellertid kroppen också när ägget i ovulation inte befruktas och löser upp. Obefruktade ägg tenderar att leva i ungefär 24 timmar efter ägglossningen har inträffat. Några 12-16 dagar efter ägglossningen kommer detta foder spridas från kroppen i början av en kvinnas nästa menstruationscykel.

Även ägglossningen kan ibland förekomma på ett förutsägbart schema, är detta inte alltid fallet. Stress eller sjukdom kan fördröja eller kraft i början av ägglossningen, vilket kan leda till antingen sent eller tidigt perioder. Lägga till svårigheten att lokalisera exakt tidpunkt för ägglossning och fönstret på fertilitet, är det viktigt att notera att manliga spermier kan leva i flera dagar i livmodern. Graviditet kan inträffa om sexuellt umgänge äger rum två till fyra dagar före ägglossningen, och minst en dag efter ägglossningen.

Till skillnad från de manliga spermier, är en kvinna född med alla sina omogna äggceller. Man sperma, å andra sidan, är tillverkad på en ganska konstant nivå. Slutligen, även om unga kvinnor inte kan vara medveten om detta, är det möjligt att bli gravid utan att någonsin ha upplevt en första menstruation. Cykeln mogna ett ägg follikel och alltså har ägglossning sker före en kvinna har sin första perioden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.