Vad är Theanin?

Theanin är en aminosyra som finns i grönt te. På senare år har denna naturliga aminosyra har krediterats med en rad positiva hälsoeffekter. Anses vara en antagonist till koffein och andra element som kan väcka hjärnan och centrala nervsystemet, är Theanin förstås att ha en lugnande effekt som hjälper till att ge balans och fokus till sinnet.

Ofta kallad L-Theanin har ämnet förmågan att absorberas in i blodet och filtrera ner i hjärnan. Väl inne i hjärnan, hjälper Theanin att ge impulser för produktionen av GABA, som framkallar en känsla av lugn och välbefinnande. Detta gör Theanin till stor hjälp vid ångest och överskott stress är närvarande. Genom att provocera hjärnan att tillverka mer GABA, den excitory åtgärder av signalsubstanser i systemet är lugnade eller avstängd. GABA fungerar som balansera agent med nervceller som åberopar kamp eller flykt mekanism i hjärnan, hjälper till att koppla av när det finns alltför många "skjutning" av excitory impulser.

På grund av dessa avkoppling egenskaper har Theanin på senare år blivit ett populärt alternativ behandling av ångest och störningar panik. Tanken är att eftersom ångest och långvarig stress tenderar att minska tillverkningen av GABA i hjärnan, är den naturliga kontroll och balanssystem mellan glutamines och glutamates undergrävas. Theanin uppmanar hjärnan att tillverka GABA och rätta till denna obalans. Denna åtgärd är annorlunda från de flesta ångestdämpande mediciner, som tenderar att fungera genom att uppmana hjärnan att effektivisera användningen av något GABA är närvarande utan att faktiskt hjälpa hjärnan att producera mer.

Theanin är det som ger grönt te en lugnande effekt och förstärker stämningen av den enskilde. Även grönt te har en betydande mängd koffein är Theanin innehållet vanligtvis tillräckliga för att avlägsna koffein och även omfatta en lugnande effekt också. Många personer som är stressade eller har svårt att koppla av efter en hård dag tycker att grönt te gör en stor skillnad i humör. I allmänhet upplever att Theanin är till hjälp för att främja en känsla av lugn, men inte tråkigt sinnena eller orsaka sinnet att bli ofokuserad. Dock tycker vissa människor att alltför stora mängder Theanin kan leda till dvala eller en oförmåga att koncentrera sig.

Bland alternativa hälso-och sjukvårdspersonalen, Theanin som är i ett pulverform och säljs i kapslar kan användas för att hjälpa till med ångest, panik störningar, hjärt-frågor, högt blodtryck, och allmän hantering av stress. Doseringar rekommenderas i allmänhet mellan 50 och 200 mg. Många utövare rekommendera börjar med en mindre dos och att avstå från att använda maskiner eller köra tills effekten av dosen är uppenbar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.