Vad är Skolios?

Skolios är en deformitet av ryggraden som orsakar en sidledes S-eller C-formad krökning att utvecklas med tiden. Många av oss har små avvikelser i våra ryggrader, men vårdpersonal har en tendens att vänta tills krökning är över tio grader för att diagnostisera skolios. En tio examen spinal avvikelse är inte enkelt kan upptäckas-Det kan bara förekommer som en liten sloka i en axel eller en något ojämn midjan. Vissa skolios lider av kan ha så mycket som ett trettiotal viss avvikelse utan märkbar smärta. Skolios med en C-kurva är vanligare än en S-kurva. S form former som ryggraden försöker korrigera det ursprungliga C-formen avvikelsen.

Vissa källor tyder på att så många som 25% av befolkningen har upplevt någon form av oupptäckta skolios under barndomen, men det mest allvarlig form påverkar endast 3% eller så. De flesta fall av skolios anses ideopathic, eller från en okänd anledning. Flickor, särskilt de i prepubescent tillväxtfas är mycket mer sannolikt att kontraktet skolios än pojkar. Detta kan kopplas till den tidigare tillväxten sprutar upplevs av flickor i åldrarna 10 och 14. Vuxen debut av skolios är sällsynt, men inte helt uteslutet. Neuromuskulära sjukdomar som MS eller extremt dålig hållning kan leda till en uttalad krökning av ryggraden.

Den goda nyheten är att de flesta skolios sjuka antingen växa tillstånd eller genomgå framgångsrika korrigerande operation. En del ortopeder använder en kropp stag som liknar en korsett på skolios patienter som fortfarande växer. Det stag är tänkt att uppmuntra en rakare väg för utvecklingsländerna ryggraden att följa, men det kommer inte nödvändigtvis rätta till eventuella befintliga krökning. En gemensam kirurgisk praxis för svår skolios innebär fusing flera kotor tillsammans för att korrigera patientens ställning och förhindra ytterligare vridning. Kiropraktisk behandling såsom spinal manipulationer inte verkar ha mycket höga andelen framgångsrika.

Skolios kan låta mer olycksbådande än den faktiskt är. Om inte graden av krökning är mycket påtaglig, många barn och vuxna kan aldrig förstå något är i olag. Många skolor erbjuder gratis skolios filmvisningar för yngre elever, med några positiva resultat rapporteras direkt till föräldrarna. En familj läkare kan också ha möjlighet att testa unga patienter för lateral avvikelser i ryggraden. Om tillståndet upptäcks tidigt och korrigerande åtgärder vidtas, effekterna av skolios kan kontrolleras om inte botas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.