Vad är Serositis?

Serositis är den medicinska termen för en inflammation i lungorna, hjärtat, eller abdominala organ. De vävnader som bildar foder i dessa kroppsdelar kallas seröst vävnader, och de utgör säckar kring dessa viktiga organ. En ytterligare viktig uppgift i serösa vävnader är utsöndringen av smörjoljan. Serositis symptom ses vanligen tillsammans med andra symptom hos människor som lider av olika allvarliga inflammatoriska sjukdomar, och kan orsaka betydande obehag eller smärta.

Det finns ett antal sjukdomar där serositis är en diagnostisk eller vanligt förekommande symptom. Dessa innefattar Crohns sjukdom, lupus, familjär Medelhavet feber och juvenil artrit. Alla dessa är till stor del inflammatoriska sjukdomar, och antingen akut serositis eller kronisk serositis kan upplevas.

Crohns sjukdom är en inflammation i tarmarna som orsakas av en autoimmun reaktion. Mage serositis i patienter med Crohns sjukdom är en viktig symptom. Ibland sjukdomen leder också till en inflammation i lungorna, eller i lungorna säckar.

Inflammation symtom hos lupus tar ofta av perikardit, inflammation i hjärtat membran, eller pleurit, vilket är inflammation i lungorna säckar. Bröstsmärtor är oftast erfarna i båda fallen. En eller båda av dessa typer av inflammationer finns oftast i nära hälften av lupus patienter, och de är några av de viktigaste indikatorn symptom av lupus, men läkarna normalt utesluta andra bakomliggande orsaker till inflammation innan du genomför en diagnos.

I familjär Medelhavet feber, kan inflammation förekomma i lungor, hjärta, mage, eller alla tre. Detta ärftlig sjukdom leder till attacker av akut inflammation som kan vara mycket smärtsamma, och kan pågå i flera dagar åt gången, vanligtvis åtföljd av en förhöjd temperatur. Mage attacker av familjär Medelhavet feber har varit känd som feldiagnosticeras blindtarmsinflammation, vilket leder till onödiga bort tillägget.

juvenil artrit kan åtföljas av serositis symtom. Detta är oftast märks framförallt hos patienter med systemisk juvenil idiopatisk artrit (Jia), ett smärtsamt tillstånd som kännetecknas av artrit med återkommande feber och utslag. I allvarliga fall kan inre organ blir inflammerade, vilket leder till perikardit, och andra allvarliga inflammationer.

Behandlingen av serositis oftast beror till stor del på underliggande sjukdom som den är en presenterar symptom . Antiinflammatoriska läkemedel kan användas tillsammans med smärtlindring medicinering, för att lindra symtomen. I vissa fall kan steroider förskrivas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.