Vad är Pons?

Pons, även kallat pons Varoli är en formation bestående av nervfibrer som sitter på hjärnstammen. Den Pons ligger direkt ovanför medulla, och under mitthjärnan. Den huvudsakliga funktionen av denna struktur är att skicka information mellan lillhjärnan och cerebrum. In Dessutom hjälper det att skicka andra meddelanden till hjärnan, hantera upphetsning känslor och övervaka andningen.

En del forskare tror att Pons är en viktig del av drömmar, eftersom den är ansvarig för Rapid Eye Movement (REM) sömn. REM-sömn är en väsentlig del av varje sömncykel, även om undanröjande av REM-sömn inte nödvändigtvis resultera i undanröjandet av drömmar. Baserat på detta faktum, andra forskare hävdar att Pons spelar någon roll i det gäller drömmar.

Anatomiskt ser pons som en avlång dörrhandtaget, och det bildas från nerver som löper horisontellt från vänster till höger. Baksidan av denna struktur utgör den fjärde ventrikeln i hjärnan. Den Pons är föremål för en sjukdom som kallas central Pontine myelinosis, vilket kan leda till döden om de inte behandlas direkt.

Central Pontine myelinosis orsakas vanligtvis av en brist på natrium i blodet. Symptom på denna sjukdom inkluderar förlamning, svårigheter att svälja, och talsvårigheter. Den som lider av dessa symptom bör rådgöra med en läkare direkt. Även om det finns lite behandling tillgänglig för denna sjukdom, kan man undvika genom att natrium nivåerna kontrolleras regelbundet under en rutinmässig läkarundersökning.

När den centrala Pontine myelinosis strejker, de patienter som återhämta sig ofta kvar med stroke-liknande symtom. Eftersom hjärnan är fylld med många olika känsliga strukturer är någon skada på någon del av hjärnan allvarliga. Patienter som har drabbats av denna sjukdom kan inte helt återställda, även om vissa patienter lära sig att leva ett normalt liv igen efter ett korrekt och försiktig behandling.

Det finns en hel del spekulationer kring Pons område i hjärnan. Under 1970-talet, många läkare och forskare såväl trodde att denna struktur var ansvarig för ett antal sömnrelaterade sjukdomar. Även om dessa teorier till stor del har motbevisats, är denna del av hjärnan fortfarande höljd i dunkel. I själva verket finns det många områden i hjärnan som inte helt har avslöjat. Som forskare studera olika områden i den mänskliga hjärnan, vissa beteenden och fysiska krämpor förstås. Hjärnan har studerats sedan början av mänskligheten, men dagens teknik gör att studera hjärnan lite enklare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.