Vad är Pityriasis?

Pityriasis är en platt hudutslag, som inträffar under huden, vilket är vanligt hos äldre barn och unga vuxna. Den Pityriasis utslag börjar som en enda ovala märket, som ibland kallas The Herald, som ofta missas eller får fel diagnos som ringorm. Ytterligare märken börjar bildas under huden, vanligtvis påverkar bål och underkropp, men märken kan finnas på någon del av kroppen.

Även Pityriasis orsakar en missprydande utslag, tror man inte är farlig. Förekomst av ett utslag som varar mer än några dagar bör innebära ett besök på en läkare när det är möjligt, för att utesluta andra allvarliga orsaker till utslag. Pityriasis i allmänhet inte är obekväm eller kliande, eftersom huden inte höjs eller irriterad. Kan emellertid utslag vara irriterande eftersom det kan pågå i upp till tre månader.

Det finns två former av Pityriasis: rosea, som beskrivits ovan, och lichenoides Pityriasis. Lichenoides kan orsaka fjällning, även om dess bildande liknar rosea. Kommissionen föreslår också en kan ha en autoimmun sjukdom. De som fått diagnosen lichenoides kommer förmodligen att behöva följa upp vård och tester för att utesluta HIV, mononukleos, och vissa former av hepatit, eftersom dessa kan vara orsaksfaktorer.

Båda formerna av Pityriasis kan ske utan bakomliggande symtom och tros vara av viralt ursprung. Varken form är särskilt smittsam, men ibland i familjer en kommer att se mer än en person med Pityriasis. Detta är sannolikt en följd av exponering för samma virala orsaken.

Även klåda är mindre vanligt med Pityriasis rosea kan det finnas i lichenoides form. föreslagna Behandlingar liknar behandling för utslag som de fått kontakt med gift ek eller murgröna. Havremjöl bad och Calamine lotion kan vara till hjälp. Antihistaminer kan också minska klåda och främja en bättre sömn på natten.

Pityriasis oftast försvinner av sig själv och kräver ingen behandling. Men om autoimmuna sjukdomar eller andra virus har upptäckts som prekursorer Pityriasis lichenoides får olika behandlingar användas för att ta itu med dessa villkor.

Några föreslår solexponering kan bidra till att minska den tid en lider av en Pityriasis utslag. Solen kan också orsaka utslagen förvärras, då huden kan vara överkänsliga. Ytterligare skador på huden kan förekomma på solbränna.

mildare form, Pityriasis rosea, är i de flesta fall bara en irriterande och ointressant utslag som måste få tid att förbättra. Om villkoret inte förbättras inom den tidsram som ges till en av läkare, är det skäl att kontakta läkaren igen för ytterligare instruktioner eller råd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.