Vad är Petit Mal?

En petit mal är en typ av anfall som förekommer oftast i dem som är yngre än 20. Petit mal anfall karakteriseras av en abrupt men kort avbrott i medvetandet, tillsammans med små knyckar i händer eller ansiktsmusklerna. På grund av bristen på medvetenhet patienter med denna typ av beslag erfarenhet, ett petit mal kallas ibland en frånvaro anfall .

Symtom på petit mal anfall kan vara svårt att observera, eftersom beslagen i sig är så kort-ofta bara några sekunder. Patienten kommer ofta verkar helt enkelt vara stirrade ut i rymden. Några mer utåtriktat indikationer på ett petit mal omfattar ofta slagen av läppar eller tuggas handrörelser, och fladdrande ögonlock. Under denna tid kommer att patienten inte är medvetna om sin omgivning och kommer inte att kunna fortsätta medveten aktivitet, t. ex. rörelse eller prata. Atypiska symptom kan inkludera slumping eller fallande, med en mer gradvis insättande och återhämtning än en typisk petit mal.

Full återhämtning är nästan ögonblicklig, men har offret inget minne av episoden. Eftersom petit mals är så korta och deras symtom kan vara subtil, kan deras första indikation på ett barn oförklarliga svårigheter i skolan eller en oförmåga att fokusera. Lider av petit mal-anfall ibland felaktigt diagnostiserade med inlärningssvårigheter.

störning i hjärnans funktion som anger ett petit mal orsakas av onormal elektrisk aktivitet i hjärnan. Hjärnceller producera elektriska urladdningar under vakenhet och sömn. Om dessa utsläpp falla ur synkroniseringen händer ett krampanfall. Det är dock oftast svårt att diagnostisera orsaken till denna onormal hjärnaktivitet. Några kända orsaker störningar i ämnesomsättningen, t. ex. njur-eller leversjukdom, låga nivåer av natrium, magnesium eller kalcium, tidigare hjärnskador, fosterskador i hjärnan, och ärftlighet.

Om man observerar en petit mal för första gången eller om beslagen verkar bli längre än två minuter skall en söka läkarvård. En läkare kan ta ett blodprov för att leta efter en kemisk obalans, ta en magnetröntgen bild eller MRT för att utesluta sjukdomar i hjärnan, eller använd elektroencefalografi (EEG) för att mäta hjärnans elektriska aktivitet under stimulering, såsom ett ljus som blixtrade i ögon. Antikonvulsiva läkemedel kan förskrivas av läkare för att minska eller eliminera petit mal anfall. Petit mal anfall är vanligast hos barn, av vilka många växer ifrån dem och kan avbryta medicineringen så de når vuxen ålder. En liten del av petit mal drabbade framsteg med epilepsi, men de flesta kan leva med få begränsningar, som att undvika att köra bil eller ansträngande fysisk aktivitet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.