Vad är Oxytocin?

Oxytocin är ett relativt kort polypeptid hormon som består av nio aminosyror. Den produceras främst i hypotalamus och fungerar som en signalsubstans i hjärnan. Dess roll är mest känd i kvinnlig fortplantning, även om det finns i både manliga och kvinnliga däggdjur.

skillnad från de flesta hormoner, oxytocin produceras i nervceller i stället körtelceller. Det är framför allt produceras i hypotalamus där sensoriska nerver stimulera nervcellerna att främja utsöndring. Denna elektriska aktivitet gör att hormonet för att binda till ett ämne i hypofysen kallas neurophysin I. Det är då frigörs från den bakre lob i hypofysen in i blodomloppet där den sedan når sin destination genom en process som kallas neuroendokrina sekretion. Alternativt kan det bli hypothalamus för att sedan spridas till andra delar av hjärnan och ryggmärgen. I hjärnan och ryggmärgen, fäster till receptorer och påverkar beteende och fysiologi.

Oxytocin spelar en viktig roll för kvinnlig fortplantning. Det första är det släpps ut i blodomloppet som resultat av ökad livmodern, cervix och vagina stimulans under förlossningen. Hormonet tjänar då till att främja sammandragningar i den glatta muskulaturen i livmodern under och efter arbete, främja ett mer effektivt sammandragningar och en snabbare förlossning. Läkare kan ibland även administrera hormon intravenöst för att få arbetskraft och stärka värkarna. Efter förlossningen, fortsätter hormon att främja sammandragning av livmodern, vilket bidrar till att förhindra blödningen samt bidra till att återgå i livmodern till sin före gravid stat. Under förlossningen kan oxytocin orsaka ännu ofrivillig utmatning av mjölk, en reflex som kallas Fergusons reflex.

Amning främjar också frisättningen av oxytocin. Som svar på den syn, ljud eller diande av barnet, är det hormon som frigörs. Det orsakar den minskade musklerna runt alveolerna och ledningar mjölk, vilket hjälper utesluta mjölk genom en process som kallas BESVIKELSE reflex. Men om mamman inte är avslappnad, kan hormonet inte lätt att släppas, vilket leder till problem med amningen.

Oxytocin är också den första hormonet för att få sin struktur identifieras och skapas i en laboratoriemiljö. Detta uppnåddes år 1953 två forskargrupper, en i Frankrike och en i USA.

Trots att hormonet finns i manliga däggdjur, är dess roll ännu inte klart känt. Det har föreslagits att det kan bidra till transport av sperma vid samlag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.