Vad är Lesioner?

medicin, syftar termen lesionen för att någon avvikelse av vävnader i kroppen. Lesioner kan förekomma i vilken del av kroppen som består av mjuk vävnad, men är vanligast på huden eller i munnen. Det finns många olika omständigheter som kan inducera bildandet av skador.

Skador i huden kan delas in i två huvudkategorier: primära och sekundära . Primär hudlesioner medföra en ändring i färg eller konsistens av huden. Många låg-lesioner, såsom mullvadar och födelsemärken, är närvarande vid födseln.

Primärt hudskador även kan förvärvas med tiden. Vissa första hudförändringar, såsom akne eller vårtor, orsakas av sjukdom. Andra möjliga orsaker till hudskador inkluderar allergiska reaktioner, som kan orsaka skador såsom nässelfeber, eller miljöfarliga ämnen, som kan orsaka solbränna, skrubbsår, eller andra förändringar i huden.

Sekundära hudförändringar, å andra sidan är avvikelser i huden som är resultatet av primära skador. Dessa förändringar kan uppstå som en naturlig utveckling av den primära lesionen, t. ex. en skorv som naturligt bildas på en nötning. Sekundära hudförändringar kan också vara resultatet av en person manipulera en primär lesion, såsom ärrbildning som är resultatet av en enskild plocka som sina skador.

Medan den stora majoriteten av hudlesioner är ofarliga, vissa kan vara en indikator av hudcancer. Av denna anledning är det viktigt att hålla ett öga på mullvadar och andra förändringar i pigmentering i huden. Asymmetriskt eller ojämna gränsen är en indikation på cancerceller lesioner. Dessutom lesioner som är andra färger än en enhetlig ljusbrun eller brun eller är större än 5 mm i diameter bör undersökas av läkare.

Eftersom skador kan orsakas av en mängd olika ämnen, varierar behandling beroende på orsaken. Om lesioner som är resultatet av en smittsam sjukdom, läkare som allmänt mål att behandla sjukdomen som orsakar skador i stället för de skador själva. Några aktuella antibiotika är också effektiva för att förhindra ytterligare smitta. Andra lokala behandlingar, till exempel kortisol grädde, kan användas för att lindra klåda eller irriterad hud lesioner. I många fall är behandling för ofarliga hudförändringar huvudsakligen kosmetisk. Till exempel patienter som är besvärade av uppkomsten av en noncancerous lesion kan ta till laserkirurgi i syfte att minska uppkomsten av avvikelsen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.