Vad är Herpes 1?

Herpes 1 är en av två former av herpes simplex virus som orsakar infektion och sjukdom hos människor. Det är oftast ansvarig för labial eller orofacial herpes, som orsakar sår i form på munnen och ansiktet. Fall av genital herpes orsakad av herpes 1 blir allt vanligare.

Herpes 1 orsakar oftast smärtsamma, till vätskefyllda blåsor form på slemhinnorna i det drabbade området, oftast läpparna och munnen. Mindre vanligt, får blåsor formuläret andra delar av ansiktet. Orofaciala herpes kan också orsaka blåsor i munnen som liknar Cankerskav, vilket leder till inflammation i tandköttet och kinderna, halsont och feber.

Förutom orofaciala och genital herpes, herpes 1 kan orsaka Whitlow, en infektion i fingrar, tår eller nagelbanden. En annan sjukdom som orsakas av herpes 1 är keratit, en infektion i ögat. Herpes keratit orsakar inflammation av ögonlock och bindhinnan, den hinnan som täcker ögats yta och det inre ögonlocken. Den orsakar också kliande vita lesioner för formen på hornhinnan, tillsammans med torrhet, smärta inuti ögat, och bihåleinfektion.

Herpes simplex virus invaderar och lever i nervsystemet, och när en person har förvärvat det, han eller hon alltid har viruset, även om asymtomatiska. Herpes typ 1 har också satts i samband med Alzheimers sjukdom, eller senil demens. Hos personer med en viss gen allel, herpes 1 ökar risken för att utveckla Alzheimers sjukdom genom att försvaga nervsystemet.

Både herpes 1 och herpes 2 sprids genom nära kontakt, oftast hud-till-hudkontakt. Herpes 2 sprids oftast genom sexuell kontakt, men herpes typ 1 kan också spridas sexuellt, särskilt genom oral-genital kontakt. Herpes typ 1 är lättast sprids, om den smittade personen för närvarande upplever symptom, men det kan också spridas när den smittade inte uppvisar några synliga tecken på sjukdomen. Herpes typ 1 kan också överföras från en kvinna till hennes barn under förlossningen, och i sådana fall kan det vara dödligt för barnet på grund av en omogen immunförsvaret.

Det finns idag inget botemedel mot de sjukdomar som orsakas av herpes 1, men det finns behandlingar för att förhindra utbrott eller att hantera symtom under ett utbrott. Mediciner itu herpestecken kan injiceras eller administreras oralt eller lokalt. Behandlingar som bidrar till att förhindra utbrott kan också bidra till att förhindra spridning av sjukdomen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.