Vad är Glykogen?

Glykogen är en polysackarid molekyl som lagras i celler tillsammans med vatten och används som energikälla. När bryts ned i kroppen, är glykogen omvandlas till glukos, en viktig energikälla för djur. Hos djur, spelar denna molekyl en roll som liknar den som spelades av stärkelse i växter. En hel del forskning har gjorts på glykogen och dess roll i kroppen ända sedan det erkändes som en viktig del av kroppens energi lagringssystem.

Animal härleda denna molekyl från kolhydrater, som producerar den i levern, musklerna och mag-tarmkanalen under rötningsprocessen. Glykogen lagras i musklerna och i levern, med nivåer tenderar att topp direkt efter en måltid. Hos människa kan kroppen lagra omkring 2. 000 kilokalorier av glykogen vid varje given tidpunkt. När människor äter, är nivåerna uppdateras, med kroppen arbetar för att hålla nivåerna så stabila som möjligt så att det finns en stadig tillgång på energi.

Lagring av denna molekyl är mindre effektiv än för fettsyror, som kan leda några att undra varför kroppen inte lagra all energi i form av fettsyror. Det finns flera skäl för djur att delta i glykogen lagring trots tvivelaktig effektivitet. Den första är att hjärnan behöver glukos, så kräver energi reserver som kommer att leverera sina behov. Den andra är att molekylen används för att reglera halten av glukos i blodet mellan måltiderna.

Athletes kan uppleva en situation där deras glykogen reserver är uttömda. Detta sker i uthållighet verksamhet, som innebär att kroppen sakta använder upp sina leveranser under loppet av en händelse som ett maraton. När denna punkt nås, är det som ibland kallas "slå i väggen" tack vare de påfrestningar det tar på kroppen. Atletens storlek och skick påverka när hon eller han kommer att träffa väggen. Idrottare försöka undvika detta genom carb lastning före händelserna, och de äter också snabbt efter händelser att återuppbygga sina reserver.

Vissa människor har tillstånden kända som sjukdomar glykogen lagring. Dessa villkor är oftast genetisk natur, orsakade av problem med gener som reglerar processen med glykogen skapande och lagring. Människor kan också ha svårt att bryta ned molekylen till glukos. Individer med dessa tillstånd kan uppleva en mängd olika hälsoproblem, beroende på vilken typ av glykogenupplagringssjukdom de har, och hur tidigt det inte identifierats.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.