Vad är Glukagon?

Glukagon är ett naturligt förekommande hormon som produceras i bukspottkörteln. Den huvudsakliga funktionen av glukagon är att reagera på en situation där det finns en låg nivå av blodsocker närvarande. Frisläppandet av glukagon i blodet hjälper till att återställa blodsockerhalten tillbaka till en punkt som anses acceptabelt för den allmänna funktion av kroppen.

Människor med vissa former av diabetes kan drabbas av en plötslig minskning av blodsockret, vilket leder till en krissituation. Nedgången kan vara en reaktion på införandet av för mycket insulin i blodet, eller det kan finnas andra hälsofrågor närvarande, såsom hypoglykemi. Kroppen försöker kompensera genom att frigöra glukagon från bukspottkörteln att påbörja processen med att återställa en acceptabel nivå av glukos i blodet.

Glukagon i sig ger inte upphov till blodsockernivåerna. Istället är det hormon som frigörs i bukspottkörteln och orsakar en reaktion i levern. Levern reagerar genom att släppa fetter och kolhydrater som omvandlar till glukos som behövs för att stimulera ämnesomsättningen och återställa en anständig nivå av blodsocker.

Trots att kroppen producerar glukagon, olika typer av hälso åkommor kan störa denna process. Diabetiker som måste använda insulin för att kontrollera blodsockernivån kan uppleva episoder där insulin gör att sockret sjunker under en säker nivå. När detta inträffar kan kroppen inte kan frigöra tillräckligt glukagon att hantera krisen i god tid. Utvecklingen av glukagon injektioner har gjort det möjligt att införa glukagon i systemet snabbt och därmed balansera blodsockret före individens erfarenheter ytterligare stress eller komplikationer.

inte alla personer med diabetes kommer sannolikt att behöva injektioner av glukagon. När blodsockernivån kan kontrolleras tillfredsställande med diet och motion i stället för att användning av insulin i behandling och förvaltningsprocessen, det finns en signifikant minskade risken för att behöva hjälp med den naturliga produktionen av hormonet. Istället får diabetes med kost och motion för att kontrollera situationen kunna rivstarta ett utsläpp av glukagon i bukspottkörteln genom att helt enkelt äta en liten kaka eller dricka en liten mängd apelsinjuice.

Personer som hypoglykemiska grund av problem med sköldkörteln kan också dra nytta av användningen av glukagon injektioner. Detta är vanligtvis reserverad för mer extrema fall. Däremot kan en läkare bedöma status för tillstånd och avgöra om injektionerna skulle vara i bästa intresse av patienten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.