Vad är Diastasis?

Diastasis är en medicinsk term som hänvisar till den onormala uppdelningen av muskelgrupper eller andra anatomiska strukturer. En av de vanligaste formerna är diastasis rectus, även känd som buken diastasis, som ofta drabbar gravida eller postpartum kvinnor. Det kan dock även förekomma hos nyfödda barn på grund av ofullständig utveckling av magmusklerna. I båda fallen är det tillstånd som kännetecknas av en uppdelning av musklerna vid den punkt där de normalt återförenas med bandet av bindväv som kallas linea alba.

Hos gravida eller efter förlossning kvinnor, separationen av bukmusklerna sker på grund av expansionen i regionen till följd av en växande livmoder. Det kan också uppstå från plötsliga, ansträngande eller upprepad fysisk ansträngning. Uppdelningen ger normalt en kam-liknande bula man kan känna för hand eller i vissa fall till och med kan vara synligt uppenbara. I postpartum kvinnor, en enkel självtest kontrollera om detta villkor innebär låg på golvet med böjda knän och en hand på buken och samtidigt lyfta huvudet och axlarna något, som om bara in en sitta upp eller knapra motion. Om en lucka upptäcks av handen som är mer än två fingrar i bredd, då tillståndet är troliga.

Ett närliggande tillstånd som kallas bäckenbensfogen pubis diastasis kan också påverka gravida eller postpartum kvinnor. Detta tillstånd kännetecknas av en överdriven uppdelning av bäckenet. Normalt, hormoner som relaxin utsöndras under graviditet utlösa fibrösa ligament stödja bäckenet att sträcka, vilket orsakar en separation mellan dem från en före graviditeten i genomsnitt 0,20 inches (5 mm) upp till 0. 35 inches (9 mm) för att rymma en växande barnet och underlätta leverans. Expansion av ben utanför detta område, eller en fullständig separering på grund av fysiska trauma eller skador, oftast resulterar i nedsatt rörlighet och kronisk smärta. Villkoret brukar behandlas med tillämpning av en bäckengördeln och sängläge eller, i vissa fall kirurgiskt bäcken fixering.

kirurgiska ingrepp för att rätta till separation av magmusklerna som inträffat efter förlossningen är ibland också åtgärdas med Bukplastik, vanligen ett förfarande som erkänts som en bukplastik. Det är dock inte ett bråck tår eller en fullständig åtskillnad i musklerna anges största antalet kvinnor återhämtar naturligt genom att åta sig att regelbundna övningar som syftar till att rikta buken. Vid behov kan kvinnan välja att samråda med en terapeut som specialiserat sig på sjukgymnastik och behandling av belastningsskador.

Generellt, buk diastasis hos nyfödda barn är inte en anledning till oro eftersom de villkor brukar korrigerar sig själv som barnet fysiskt mognar. Om ett bråck vistas i bukväggen, kan korrigerande operation anges. Det bör också noteras att även om detta villkor är ganska vanligt hos nyfödda den förekommer oftare hos för tidigt födda barn och de afro-amerikanska ursprung.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.