Vad är Dang Gui?

Dang gui eller angelika rot är en ört som används i traditionell kinesisk medicin (TCM) för att behandla en rad olika klagomål. Det är också ibland kallas "kvinnor ginseng," eftersom det används för att bota många kvinnliga klagomål. Dang gui är ett av de mest använda kinesiska örter, som förekommer i en rad populära tonika samt på egen hand. De flesta kinesiska örter har dang gui lätt tillgängliga, och en del kinesiska marknader göra det också.

Angelica sinensis har använts i TCM i tusentals år. Örten påverkar levern, lungorna och meridianer njure. Det används ofta som en blod renare och tonic, och det verkar vara effektivt vid behandling av dysmenorré. Det har också använts som ett abortframkallande och i allmänhet tonika för kvinnliga hälsa och välbefinnande. Det är också används för att behandla blodbrist, eftersom det sägs att stimulera blodflödet och flödet av energi. Män kan använda dang gui som allmän blod tonic.

Oral dang gui används även för att behandla matsmältningsproblem såsom uppblåsthet och intestinal obehag. Många människor dricker dang gui tonic dagligen för att främja intestinal hälsa. Aktuella tillämpningar av örten används för att minska svullnad och smärta, och att behandla allmänna hudåkommor. Örten kan stimulera cirkulation och varma huden när de appliceras lokalt, så det är ibland används för behandling av reumatism och gikt.

Ett antal former av dang gui finns. Många marknader säljer torkade roten, som kan malas till pulver, stuvad i te och tonika, eller ätas direkt, precis som många människor äter ginseng. Destillerat tonika av dang gui finns även, ibland tillsammans med andra örter som blandats i för behandling av särskilda villkor. Kinesiska örter kan också medföra dang gui pulver och piller för bekväm mätt dosering.

Det är viktigt att komma ihåg att TCM är en mycket komplex och gamla metoder. En utövare av TCM kommer att gå igenom ett antal steg innan diagnostisera en patient och rekommenderar en viss ört eller behandling. Även om dessa örter finns enskilda försäljning, kanske du vill rådfråga en herbalist att se till att du använder den bästa örten för din sjukdom. Du kan också ha en underliggande sjukdom som bör behandlas, och du bör alltid rådfråga läkare om symptomen inte avtar eller om de förvärras. I samtliga fall redovisa alla läkemedel och växtbaserade läkemedel som du är på att en vårdgivare, eftersom denna information är livsnödvändig när behandlingsalternativ övervägs.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.