Vad är Ciguatera?

Ciguatera är en form av matförgiftning som orsakas av intag av ciguateratoxiner, ett toxin som finns i vissa tropiska fiskar. Denna form av matförgiftning är inte botas, men det är oftast överleva, beroende på hur mycket patienten har intagna och hur frisk han eller hon att börja med. Förekomst av Ciguatera har radikalt minskat tack vare en närmare granskning av tropiska vatten och snabb avställningarna fiske i områden som misstänks vara förorenat, människor som äter mycket fisk och skaldjur kan vara bra att hålla ett öga på skaldjur påminner om att undvika Ciguatera och andra former av skaldjur förgiftning.

ciguateratoxiner agerar på mag-tarmkanalen, vilket leder till kramper, kräkningar, diarré och liknande symtom. Den orsakar också neurologiska symtom som förvirring, brist på balans och nervösa störningar system, som uppfattningen om kyla som värme. Symptomen utvecklas ofta mycket snabbt, och därigenom säkerställa att patienten inte svälja någon mer fisk, eftersom han eller hon känner sig för sjuk för att äta.

Detta toxin tycks ha sitt ursprung i dinoflagellater, mikroskopiska organismer finns i hela havet . Forskning om Ciguatera tyder på att det ciguateratoxiner är vanligast i Stilla havet tropikerna och i Västindien, är koncentrerad till fisk som ofta korallrev. Ciguateratoxiner är ofta föremål för biomagnifiering, blir mer koncentrerad när den rör sig upp i näringskedjan, och eftersom människor ofta äter fisk som står högt på näringskedjan, de kan vara i riskzonen för Ciguatera förgiftning.

Understödjande vård är oftast i centrum för behandling av Ciguatera. Läkare behandla enskilda symtom patienten att hjälpa honom eller henne återhämta sig. Symptomen kan blossa upp igen upp till 20 år senare, ofta som svar på att äta potentiella allergener som nötter och skaldjur, och Ciguatera kan också orsaka långsiktiga neurologiska skador. Människor som har upplevt Ciguatera bör vara medvetna om detta och vidarebefordra information om sin sjukdom på till vårdgivarna är möjligt.

första rapporterade fall av Ciguatera tycks datum till den 16: e talet, när sjömän skrev om att bli sjuk efter att ha ätit tropiska fiskar. Genom den 18: e talet hade Ciguatera blivit ganska välkänd, särskilt i Västindien, även om orsaken inte var helt klarlagd. Villkoret kan vara förvirrande, eftersom fisk kan vara säkert att äta på vissa tider, och inte farligt att äta på andra, gör det svårt att koppla en specifik art med Ciguatera. Dessutom kan ciguateratoxiner finnas i fisk som ofta är mycket avlägsna områden, vilket gör det svårt att hålla fast den geologiska fokusera på toxin och utfärda en varning eller återkallelse.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.