Vad orsakar Pus?

Pus är en trögflytande ämne som är en del av kroppens naturliga immunförsvar system. Det är oftast gulvitt till färgen, men det kan också vara grönaktig, bruna, rödaktiga, eller till och med blå. Pus ofta har en något nekrotisk lukt, och är ofta tecken på en infektion när den hittades i ett sår.

När kroppen känner av någon form av utländsk infektion, börjar det genast ett svar att neutralisera inkräktare och begränsa skada på systemet. Vita blodkroppar eller leukocyter är celler som immunförsvaret i kroppen, och produceras i märg och ben. De flesta av dessa vita blodkroppar är en typ som kallas neutrofila, som har till uppgift att angripa främmande bakterier och svampar.

När en främmande inkräktare upptäcks, leukocyter kallas makrofager upptäcka invasionen och släpp cytokiner som fungerar som ett larmsystem. Denna signal neutrofiler av inkräktaren, och de börjar ta sig till platsen för infektion. De börjar sin resa genom blodkärl, och sedan genom den interstitiella vävnaden själv. En fullständig neutrofila reaktion är vanligtvis pågår i mindre än en timme efter ett sår visas är och orsaken till grundläggande immunsvar som till sist leder till pus.

När neutrofiler kommer till smittkällan, börjar de äta den felande partiklar av mikroorganismer, i en process som kallas fagocytos. När de äter dessa mikrober, dödar de dem, hjälpa till att rensa upp en infektion webbplats. Livslängden för en neutrofila är cirka tolv timmar, och så småningom dör av, samtidigt omfattar nu orenheter de skyddar mot. Makrofager bryter sedan ner de döda neutrofiler, som kombineras med sprit puris att skapa pus. Detta pus sedan utvisas ur kroppen, med döda celler och inert material med den.

naturliga färg pus i en standard immunsvar är en blekgul. Pus är mest normalt sett i epidermis själv, annars precis under epidermala skikt, i vilket fall det kallas antingen en finne eller en VARBLÅSA. Pus kan också byggas upp inom en ganska stel utrymme, då den utgör en böld. Pus kan åta sig andra färger än ljusgul, beroende på det svar som har utlösts.

Om pus har någon gång blandat med blod, kommer det ofta en rödaktig anstrykning, men detta är en ytlig färg, och inte relaterade till själva processen för slåss mot infektion. Brunaktig pus kommer ibland form när levern är abscessing, oftast till följd av en amoebic attack. Green pus kan även ingå som bara speglar en hög myeloperoxidas i neutrofiler, detta är ett antibakteriellt protein naturligt utsöndras av neutrofiler, som har en levande grön färg. I sällsynta fall kan pus vara blå, vanligtvis när neutrofiler har varit aktiva i kampen utanför bakterien Pseudomonas aeruginosa .

I nästan samtliga fall förekommer var inte något att vara orolig för i sig, även om det är ett tecken på en underliggande infektion. Pus är ett tecken på ett aktivt immunförsvar gör sin roll, och bör helt enkelt rensas bort regelbundet. Aktuella lösningar kan användas för att hjälpa hjälpa till att bekämpa bort av en bakteriell infektion, och om pus fortsätter bildar på samma plats under lång tid är det förmodligen återspeglar en kronisk infektion som bör undersökas av läkare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.