Vad är senor?

senor, eller senor ansluter muskler till ben. Benen i en persons skelett möjligt för honom eller henne att gå, springa, hoppa, rulla, lyfta, bära, droppa och göra andra viktiga fysiska aktiviteter. Utan förmåga senor att ansluta muskler och ben som ansvarar för kontroll av dessa åtgärder, skulle det vara omöjligt för kroppen att röra sig som det gör. Eftersom senor är viktiga för kroppen att röra sig, är det viktigt att hålla dem starka, friska och fria från skador.

Sammansättningen av senor är mycket som gelatin, men hårdare och inte lika elastisk. De är gjorda av speciella celler som kallas tenocytes, vatten och fibrer proteiner kollagen. Miljoner av dessa kollagen proteiner väva samman för att bilda den starka delen av flexibel vävnad som kallas senor. Senor växa i benet och bildar en tuff mineraliserad anslutning. Detta sammanhang skapar en permanent band som är extremt svårt att bryta.

Trots sin otroliga styrka, kan senor skadas om överspänd eller felaktigt vårdas. Överanvändning kan orsaka kollagen fibrer i senan att bilda små tårar, ett tillstånd som kallas tendinit. Skador på senor sker oftast i knä, fotled, skuldra, handled, bicep, kalv, och baksidan av hälen-som kallas hälsenan.

hälsenan är den mest kända av senorna. Det uppkallades efter den mytologiska figuren, Akilles, som dödades när en pil träffade honom i baksätet av hans häl. Hälsenan ansluter hälen på baksidan av vaden. Eftersom den används så ofta är det en av de mest skadade senor.

senor inte lätt läka från skador, vilket gör en medicinsk åtgärd som krävs när man är skadad. Om senor är skadade, är inflammationshämmande läkemedel som används för att få svullnaden ner. Fullständig vila för en lång tid är i allmänhet obligatorisk. Om senor sönder helt, är kirurgiska ingrepp som krävs för att återansluta vävnad till benet.

Styrketräning kan bidra till senor fortsatt hård och mindre känsliga för slitage. Som person åldrar kan senor i kroppen också ålder, och övervikt och aktivitet försvaga långsamt senor över tiden. Studier visar gradvis styrketräning kan hjälpa till att hålla senorna frisk och stark.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.