Vad är radiologi?

radiologi är användning av strålning för olika typer av "imaging", inklusive röntgen. Imaging helt enkelt skapa en bild av inre konstruktionen av en tät objekt, t. ex. en del av den mänskliga kroppen, med användning av strålningsenergi. Radiologi kallas också ibland RÖNTGENBESTRÅLNING eller klinisk radiologi, det senare på grund av de många användningsområden av radiologiska undersökningar för diagnos samt behandling av skada eller sjukdom. Imaging omfattar röntgenstrålning, strålande färg, ultraljud, datortomografi och MR, eller magnetisk resonanstomografi.

På det medicinska området är röntgen en specialisering. En radiolog läser eller tolkar en bild att lokalisera en skada, avgöra hur allvarlig skadan är eller hjälpa till att upptäcka avvikelser såsom tumörer. Det är därför som patienterna ofta måste vänta på den "officiella" resultaten av en röntgen-eller annan bild även om det primära vårdgivare har granskat den. En specialist i radiologi måste också tolka resultaten och samråda med läkare eller erbjuda en rapport av hans eller hennes resultat i syfte att uppnå en korrekt diagnos. Kliniker och vårdinrättningar som inte anställa en på plats röntgenläkaren måste skicka bilden ut för tolkning och avvakta resultatet.

radiologi är en viktig del av diagnos och behandling, så röntgenläkaren har ett stort ansvar att få klar och distinkt bilder och granska dem med stor försiktighet. Felaktig bilder eller tolkningar kan leda till försvunna saker eller till feldiagnostiseras patientens tillstånd. Få bilder av hög kvalitet genom röntgen kan vara svårt när en patient har ont eller lider av sjukdom, så en radiolog eller avbildning tech måste ha en bra säng sätt.

röntgenläkaren måste också kunna trösta patienten, hålla honom eller henne lugn, och kunna förklara röntgen förfaranden tydligt att minska patientens ångest. Han eller hon måste också noggrant följa patientens journal och ställa frågor för att försäkra att röntgenstrålar eller andra tekniker imaging är inte särskilt riskfyllt för en viss patient, till exempel, en kvinna som är eller kan vara gravid. Eftersom röntgen teknik kräver användning av strålning, en teknik måste också skydda sig själv och patienten från eventuella faror med strålning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.