Vad är muskelknutor?

muskelknutor, som även kallas uterus muskelknutor, är godartade, noncancerous tumörer som växer i livmodern. De uppstår vanligen under kvinnans barnafödande ålder, och är den vanligaste godartade tillväxten hos kvinnor. Om en av 1000 muskelknutor blir cancerceller, även om många läkare tycker att cancer i dessa fall faktiskt inte på grund av tillväxt i sig. Så många som 75% av alla kvinnor får muskelknutor på ett eller annat, men de flesta går helt obemärkt förbi, eftersom de orsakar inga symtom. De varierar i storlek från mikroskopiska till grapefrukt-storlek, och de största kan känna av kvinnan själv genom bukväggen.

livmodern muskelknutor i regel inte kräver någon behandling, men kan behandlas med medicinering och /eller operation i händelse av att de blir problematiskt. Dessa utväxter som orsakar symtomen ofta är förknippade med alltför stor smärta eller blödningar under menstruationen, lägre ryggsmärtor, och frekvent urinering. Vid ett tillfälle var särskilt besvärande tumörer nästan alltid bort genom att utföra en hysterektomi. Nyare kirurgiska tekniker medger nu muskelknutor tas bort från livmodern, som är att föredra jämfört med en hysterektomi, särskilt för kvinnor som fortfarande vill ha barn.

namngivning av muskelknutor eller en enstaka fibroma görs bygger på exakt var tumören finns. Interna muskelknutor är den vanligaste typen, och finns i livmoderväggen. De som ligger på utsidan kallas är subserosal muskelknutor. Dessa kan växa ganska stora, och vissa till och med växa delvis lossnat från livmodern, är ansluten till den av en stjälk. Om detta händer är det känt som ett pedunculated fibroma.

submukosala muskelknutor är de som utvecklar strax innanför den inre beklädnaden i livmodern, i glatt muskulatur. Ibland dessa tumörer form i hålrummet i livmodern, och kallas intracavitary muskelknutor. Dessa kommer nästan alltid leda till märkbara symptom i samband med menstruation, om de är stora nog. De kommer troligen behöver tas bort, men detta kan ofta ske i en öppen miljö. Avrundning ut listan är livmoderhalscancer muskelknutor, som växer i vävnaden av livmoderhalsen, den nedre delen av livmodern som leder till förlossningskanalen.

I de mycket sällsynta fall då en livmoder fibroma blir maligna är en av de tecken på malignitet att den kommer att fortsätta att växa efter klimakteriet. Det är inte känt vad som orsakar muskelknutor att utvecklas. Ingen risk faktorer har bestämts för att utveckla muskelknutor, annat än att vara en kvinna i fruktsam ålder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.