Vad är en VARBLÅSA?

En VARBLÅSA är en vesikler fylld med pus och ligger under ytan av huden. Pustler är förmodligen mest förknippas med akne, en gemensam dermatologiska förutsättning för tonåringar, även om de är kopplade till andra medicinska frågor. Även en VARBLÅSA kan se obehagligt är det ofta godartad, så länge det är väl omhändertagna. Återkommande pustler, pustler som växer stort, eller pustler som utvecklar tecken på ytterligare infektion och inflammation kan kräva uppmärksamhet av en dermatolog.

pustler kan bildas inuti lagren av epidermis, eller strax under den, i dermis. De är fyllda med en insamling av döda celler som är i färd med att bryta ner. Om en VARBLÅSA är sönder, kommer en tjock vit vätska sippra ut. Vita blodkroppar är vanligtvis rikligt i en VARBLÅSA, i motsats till vanliga blåsor, som bara är fyllda med vätska, och ingen nekrotiska inflammatoriska celler.

Många pustler kommer att lösa sig på egen hand. De döda cellerna kan komma att hämtas och uttryckt, eller VARBLÅSA kommer så småningom brista, vilket gör att pus rinna av. Webbplatsen för VARBLÅSA kommer så småningom att läka, med huden återgå till det normala. Men om en VARBLÅSA blir svårt inflammerad, kan den orsaka ett ärr, och ärr kan också uppstå när pustler hålla inträffar på samma ställe, eller när folk plocka på en VARBLÅSA.

Behandling för pustler hemma vanligen innebär att hålla området rent genom att försiktigt tvätta med varmt vatten och tvål. En hudläkare kan också rekommendera varma kompresser för att se om de kommer att öppna porerna i huden nog för att VARBLÅSA rinna av. För större eller allvarligare pustler kan en hudläkare dränera varfylld vesikler att ta bort vätskan, och spola igenom den för att minska risken för att utveckla en infektion. Människor borde försöka undvika avrinning eller spricker pustler på egen hand, eftersom det är möjligt att skapa en infektion.

Patienterna bör känna till att inte alla pustler är akne närstående. Vissa är förknippade med vissa typer av utslag, och ett plötsligt utbrott av pustler kan vara ett tecken på att någon har en underliggande sjukdom eller ett tillstånd som förtjänar en resa till läkaren. En läkare kan undersöka VARBLÅSA för att fastställa orsaken och göra rekommendationer om behandling. Pustler kan också ligga när det finns ett främmande föremål under huden som kroppen inte kan bli av, t. ex. en utbrytning som leder till inflammation och senare uppbyggnad av pus.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.