Vad är Trichiasis?

Trichiasis är en term som i växande ögonfransar eller ögonfransar som växer mot ögat istället växer ifrån dem. Detta skulle kunna påverka en enda piska eller flera rapp, och villkoret kan uppstå av flera olika skäl. Folk kanske inte vet att de har trichiasis men de kan känna sig konstant irritation fransar som pekar in i ögonen röra det kontinuerligt.

Som tidigare nämnts kan trichiasis resultatet enligt ett antal olika omständigheter. I sällsynta fall människor har ett tillstånd som kallas Distichiasis. Det innebär att de har en hel andra uppsättning av ögonfransar, som istället för att vända utåt, växa in i ögat. Andra möjliga orsaker till i växande fransar omfatta om man har svullnad i ögonlock, som leder till misslyckande för en eller flera fransar att växa på vanligt sätt. Detta kan inträffa på grund av extra öga villkor eller på grund av skador på ögonen. I själva verket förbränning av ögonlock, eller någon annan skada i locket kan ändra mönster ögonfrans tillväxt och leda till trichiasis.

De vanligaste symtomen vid denna sjukdom är ihållande ögonirritation i det drabbade ögat. Eftersom piska /fransar kan ständigt i kontakt med ögat, kan det kännas som allergiska ögon eller känslan att något i ögonen. Människor har ofta röda ögon eller tillverka fler tårar när de har trichiasis.

Det är inte tillrådligt att folk ignorera dessa symtom. Med tiden ögonirritation kan medföra förändringar i ögat. Vissa människor utveckla sår på ögongloben som en följd av en eller flera fransar ständigt snuddar.

Hur obehagligt och eventuellt irriterande eftersom detta villkor kan vara, kan det bli kortlivad om människor få lämplig behandling. Det finns tre strategier som kan föreslås för behandling. Om trichiasis har inte lett till någon form av defekt eller ett tillstånd som Distichiasis, och bara innebär en piska att piska kan helt enkelt vara plockas. Denna metod, som kallas hårborttagning, ibland helt lyckad, men inte alltid. Bör det finnas oro för ögonfrans upprepa samma växande mönster när det växer ut igen i en annan strategi skulle kunna användas.

En annan metod är att använda elektrolys för att skada hårväxt så att piska vann inte växa igen. Även om detta kan visa sig vara framgångsrika för ett antal personer, får mer behandling av trichiasis vara motiverad om det finns många fransar växer i ögonen. Kirurgiskt avlägsnande av ögonfransar sedan kan föreslås när elektrolys inte fungerar, och detta skulle innebära total lash bortförandet eller arbetar på förändring för hela ögonfransarna växer så att det kommer att växa bort från ögat. Med dessa tre behandlingsalternativ, kan de flesta människor har en framgångsrik behandling av denna sjukdom och kraftigt sänka sina chanser att det återkommer. Om det återkommer, bör människor ser deras ögonläkare eller husläkare för att diskutera någon upprepning av behandling eller andra medicinska åtgärder som kan vidtas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.