Vad är Thelarche?

Thelarche är en del av normal mognad hos kvinnor eller det kan ibland inträffa tidigt eller tidigt och anses som en onormal slutsats. Liksom menarche, den första perioden, utgör thelarche annan först. Det är när brösten börjar först att utveckla och ett litet bröst bula, kompis, eller knölar eftersom avläsbart precis under bröstvårtan.

Normal thelarche kan variera i tid för händelsen. Vissa definierar denna som normal när det inträffar som helst efter sex års ålder, eller andra föreslå en bättre Medelåldern är ca åtta. Liksom menarche kan det finnas brett sortiment i när bröst knoppar först inträffar. De inte heller alltid uppträder samtidigt och det kan finnas vissa skillnader i storlek mellan brösten, eller månader mellan utvecklingen av ett bröst och det andra.

Trots att första perioderna är ofta som en gång en flicka "blir en kvinna," thelarche illustrerar den gradvisa karaktär puberteten. Tecken på att utveckla bröst uppträder vanligtvis innan den första perioden och de representerar en ökning av det kvinnliga könshormonet, östrogen eller estradiol, vilket i slutändan kommer att leda till ägglossning och menstruation. Det är inte ovanligt att det finns mer än ett år mellan thelarche och menarche.

Under vissa omständigheter inträffar bröst linda utveckling på ett mycket tidigare tid. Ibland flickor i åldern ett och tre kan ha noterat utvecklingen av bröst knoppar. Detta är oftast inte förenat med några andra symtom på sexuell utveckling, och det skulle vara extremt ovanligt för bröstet att fortsätta att utöka till genomsnittlig kvinna storlek. Betydande utvidgning av bröst kommer inte äga rum förrän riktiga puberteten inträffar. Ofta villkoret försvinner inom några år och en tydlig orsak inte kan hittas.

Det finns vissa för tidigt thelarche orsaker som behöver övervägas. En kan vara exponering för hormoner från en annan källa, som t. ex. förtäring av p-piller eller kommer i kontakt med östrogen krämer. Ibland finns det bevis för andra tecken på pubertet eller förhöjda hormoner som kan föreslå dysfunktion med körtlar som hypofysen. Läkare skall normalt test för några avvikelser av detta slag, men som nämnts, kan situationen helt enkelt lösa. Ibland flickor som tidigt thelarche har också tidig pubertet, som börjar könsmognad innan de åtta.

I nästan samtliga fall thelarche förekommer endast bland kvinnor. Ändå kan barn pojkar har ibland förstorade bröst också. Detta är vanligtvis orsakas av exponering för moderns hormoner medan i livmodern. Det är övergående och antyder ingenting om könsidentitet eller normal manlig könsmognad.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.