Vad är Menarche?

Menarche, som kan uttalas som män-är-nyckel, är mer känd som den första perioden och första menstruation. Det brukar inte betyda att en flicka har haft sin första ägglossningen, som normalt följer första blödning. Ändå är det en symbol och ett förslag till sannolikheten för att ett normalt mönster för ägglossning snart kommer att inrättas, vilket leder till menstruation ungefär en gång i månaden.

Ålder då menarche sker skiljer sig mellan individer, och kan vara olika i olika populationer av världen. Det finns många saker som kan påverka tidpunkten för första perioden, och dessa inkluderar andelen kroppsfett, miljö-och psykosociala faktorer. En faktor som sägs stå för en gradvis förändring i ålder menarche i hela befolkningar som det i USA är fetma. Det är känt att som helhet har en ålder av första perioden sjunkit i USA, med fler flickor upplever sin första tid tidigare. Forskare är snabba med att påpeka att det finns mer än ett skäl som skulle kunna stå för denna förändring.

I länder som USA är medelåldern för första menstruation under 13 år, men denna statistik är egentligen inte om enskilda sannolikheten för att få en period förr eller senare. De är i stället en analys av ett stort antal flickor som kan uttrycka stor variation. Många flickor börjar inte sin tid tills de är flera år äldre än 13, och andra kan nå menarche när de är 9 eller 10.

En prediktor verkar vara kroppsfett, tillförlitligt unga kvinnor som inte har tillräckligt med kroppsfett för att ägglossning kommer inte att få, eller fortsätta perioder tills de är äldre. För små inramade, extremt atletisk tjejer det är inte ovanligt att menarche kommer att försenas med flera år tidigare ålder. Dessutom extremt dedikerade idrottsmän kan uppleva sina perioder stopp, som kallas amenorré.

En debatt som finns ständigt vid en första period som inträffar är om ägglossningen inträffade vid den. Svaret är inte helt tillfredsställande. Ägglossningen kan inträffa innan bolaget, vilket innebär att det finns en viss risk för graviditet innan ett första perioden.

Även om det vore önskvärt att unga kvinnor inte skulle behöva tänka över denna fråga, en del gör, och i andra kulturer, kulturellt godkända sexuell aktivitet kan börja mycket tidigare. Även när den allmänna kulturen eller ett barns förälder inte godkänner av mycket unga tonåringar eller pre-teens som bedriver verksamhet av detta slag, som inte håller det uppstår. Med tanke på dessa fakta, föräldrar planerar att involvera sina barn i någon form av sexualundervisning bör överväga att starta före menarche.

Förutom att överväga de praktiska aspekterna av första menstruation, många människor visa en känslomässig eller andlig tid och kan fira det på något sätt. Ungdomar ser ofta fram emot och vänta på denna dag, se den som en tid då de utvecklas till kvinna. De kan föra protokoll över vem som har fått sin tid och som inte har. En blomstrande kultur skrönor kan flöda för flickor är intresserade av ämnet, och föräldrar bör bidra till att verifiera en dotter förstår vad menarche sätt faktiskt.

Det kan bli verklig ritual i firandet, särskilt i många infödda kulturer, men i västvärlden får varje familj skapar sina egna ritualer, och några ignorera frågan helt. För föräldrar och vårdnadshavare, dock kan det finnas något både sött och ledsen menarche. Det innebär att på en grundläggande, fysiska nivån, är övergången från liten flicka till kvinna i utvecklingen, men det är inte alls fullständig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.