Vad är Melatonin?

Melatonin är ett naturligt hormon som görs av tallkottkörteln. Tallkottkörteln är ungefär lika stor som en ärta och ligger i mitten av hjärnan. Det hjälper reglera sömn cykler på en 24-timmar om dygnet, säger oss när vi är trötta och behöver sova.

Melatonin är stimuleras av mörker, men minskar med ljus. Det är därför vi tenderar att vilja sova på natten och vara vaken under dagen. Denna naturliga hormon styr dygnsrytmen i kroppen, gör oss känner dig trött och låter oss veta när det är dags för sömn. Melatonin kan lätt störas när det sker en förändring i vårt schema. Byta skift på jobbet kan störa den normala melatonin cykler liksom jetlag.

Tidpunkten och utsläpp av kvinnliga reproduktiva hormoner styrs av melatonin cykler. Den bestämmer när kvinnans menstruationscykel börjar och slutar. Melatonin har också i samband med åldrande hos människor. De melatonin nivåerna i våra kroppar är högre när vi är yngre och minska över tiden när vi åldras, vilket störde sömnen hos vuxna. Denna naturliga hormonet också bidrar till att stärka immunförsvaret.

Tillägg för melatonin är lätt tillgängliga för människor som vill komma tillbaka till ett normalt sömnmönster det naturliga sättet. Studier har visat att det är en låg chans toxicitet med att ta melatonin tillägg. Effekten av att ta dessa tillskott kan ibland ta ett par veckor när man gör dagligen och varierar från person till person. Melatonin kan hjälpa till att stimulera celler som stimulerar bentillväxt och kan hjälpa kvinnor som går igenom klimakteriet sova regelbundet.

Vissa studier har visat att melatonin kan lindra depression och ångest. Det effekter serotoninnivåerna i kroppen, vilket gör den starkare och minska effekterna av mild depression och sorg. Ytterligare studier har visat att människor med hjärtsjukdomar, bröstcancer, prostatacancer och reumatoid artrit tenderar att ha lägre nivåer av melatonin i kroppen. Melatonin hjälper till att skydda mot solbränna, epileptiska anfall, och kan behandla sarkoidos, ett tillstånd där fibrös vävnad utvecklas i lungorna.

Melatonin tillägg finns i många former. De kan köpas som kapslar, tabeller, krämer och pastiller. Den rekommenderade dosen varierar från person till person från fall till fall och bör diskuteras med din läkare innan du lägger detta tillägg till din dagligen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.