Vad är Lykopen?

Tekniskt sett är lykopen en carotinoid som finns i röda frukter, till exempel tomater och vattenmeloner. Carotinoids är naturliga pigment som fungerar som antioxidanter för kroppen. Antioxidanter tjäna till att minska effekterna av fria radikaler, att skylla på några i det vetenskapliga samfundet för skador på cellerna. Lykopen fått sitt namn från de arter klassificeringen av tomat, Lycopersicon esculentum .

Många undersökningar har visat att intag av mat med högt lykopen är bra i avvärja hjärtsjukdom och flera typer av cancer som lung-, prostata-, hals-, mag-tarmkanalen och bröst. Fortsatta studier undersöker effekten av lykopen på sådana villkor som makula degenerativ sjukdom och serum lipid oxidation.

De som stöder dessa slutsatser uppmanar folk att ta med lykopen i sin kost för allmän god hälsa. Goda källor till lykopen är rosa grapefrukt, guava, vattenmelon och nypon, men den vanligaste och kanske mest kraftfulla är tomat.

Tomater är proppfulla av lykopen. Färska tomater är en utmärkt källa av lykopen, men kokta tomatprodukter såsom tomat och pizzasås, tomatjuice, tomatsoppa och till och med ketchup, är mer koncentrerad. Till exempel innehåller en färsk tomat 3,7 MGS av lykopen, medan en kopp tomatsoppa har 24,8 mgs av lykopen. På grund av den form av lykopen i kokta typ av tomat produkt, kan kroppen lättare absorbera kemikalien.

Alla har inte accepterat fördelarna med lykopen. Världshälsoorganisationen tillsynsmyndigheter ännu inte har godkänt lykopen som näring, men på grund av de lovande resultaten för tidig forskning, är med hälsofrågor ta en allvarlig titt på effekten av lykopen i kosten. Naturligtvis är de flesta hälso-och sjukvårdspersonal är överens om att en kost rik med frukt och grönsaker är en del av en hälsosam livsstil.

Många dietister uppmana människor att öka sin konsumtion av lykopen genom att tomatbaserade rätter flera måltider i veckan. Människor kan öka sina intag av lykopen genom att servera skivad färska tomater som ett alternativ sida skålen, lägga till färska tomater till sallader och smörgåsar, äter röda frukter med hög lykopen för mellanmål och frukost, och genom att planera huvudrätter som innehåller kokta tomatprodukter.

Företag som producerar kosttillskott erbjuda lykopen i både tablett och mjuk gel form, vissa av dessa produkter kombineras med andra kosten föreningar. Människor är intresserade av att öka sin lykopen konsumtion kan köpa dessa tillägg på ekologiska dagligvaruhandeln,

hälsokost butiker eller online på kosttillskott platser.

Ingen övre gränserna för lykopen har ännu inte fastställts. Deltagare i kliniska studier har fått så mycket som 6,5 mg per dag utan skadliga effekter. Hittills har inga rapporterade fall av överdoser av lykopen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.