Vad är Lomatium?

Lomatium är en typ av ört som tillhör den Apiaceae familj och har samband med persilja och morot. Den ört växer naturligt i västra regionerna av Kanada och USA. Det är oftast används till medicinska ändamål.

Det finns över 25 olika arter av lomatium, men den vanligaste är lomatium Dissectum . Vissa herbalists tror att orsakerna till denna art har antivirala egenskaper. Det utdrag av roten ofta föreskrivs av örter för att behandla viral villkor, såsom herpes simplex och hiv. Lomatium Dissectum är också används för att behandla förkylningar och influensa. Vissa tror också örten har antiinflammatoriska egenskaper och kan bota infektioner.

Lomatium kan tas på olika sätt. Under det tidiga nittonhundratalet, skulle folk tugga ofta roten av örten, men nu vanligen genomgår en torkning före användning. Roten är rengjord, så som utomhus för att torka i minst en vecka. När den väl har torkat, är roten skivade i tunna bitar och torkas under ytterligare en vecka. Den torkade roten kan kombineras med varmt vatten för att göra ett läkemedel te.

roots utdrag används till oftare än den torkade roten själv. Lomatium rotextrakt är kombinationen av rot bitar och alkohol. Rötterna blöt i spriten, sedan filtreras så att alkoholen innehåller roots oljor. Det flytande extrakt är vanligen säljs i små flaskor med Droppers.

Flytande extrakt doser är vanligen tas oralt. Flera droppar tillsätts en liten mängd vatten, så lösningen är svalt. Av utdraget kan även tillverkas i kapselform och tas oralt. Doseringsanvisningar ofta varierar beroende på herbalist-eller tillverkarens anvisningar.

En av de vanligaste biverkningarna är ett organ utslag som inte svarar på allergi eller anti-klåda läkemedel, men det är det utslag inte vara farliga. Örten har också visat sig orsaka problem med matsmältningen och rekommenderas inte för personer som har lever-eller njursjukdomar. Lomatium rekommenderas inte heller för gravida kvinnor.

Lomatium kan potentiellt orsaka allvarliga allergiska reaktioner hos individer. En av de viktigaste symptomen på en allergi mot örten är svårt att andas efter att komma i kontakt. De som är allergiska kan också uppleva tryck över bröstet.

Även roten av örten används till oftast, de andra delarna av örten har ytterligare funktioner. Hela anläggningen kan kokas och ätas och har en smak och konsistens som liknar rotfrukter som rovor och morötter. Frön av örten växt kan också vara grunden och används som aromämne för maträtter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.