Vad är K-vitamin?

K-vitamin anses vara den "blodproppar vitamin. " Namnet kommer från det tyska "koagulation" som översätter mycket tydligt i det engelska ordet "koagulering. " Brist på detta vitamin kan leda till allvarliga hälsoproblem, bland annat hjärtinfarkt och benskörhet.

viktigaste funktion av vitamin K är dess förmåga att locka och binda kalcium till proteiner i kroppen. Proteinet i ryggmärgen kallas osteocalcin, och utan hjälp av vitamin K, kommer kalcium fastnar inte på detta protein. Detta i sin tur sänker bentätheten och styrka. Studier har visat att kost med låg vitamin K kan kopplas till högre höft-och benfrakturer hos äldre samt osteoporos hos postmenopausala kvinnor.

K-vitamin spelar också en viktig roll i vaskulär hälsa. Det är nyckeln koagulationsaktivitet i våra kroppar, och i sin tur håller oss från blödningar. Närvaron av Vitamin K kan dock även minska förkalkning i artärerna av ordentligt absorbera härdade kalcium och försämrade risken för hjärtinfarkt orsakas av åderförkalkning.

Få människor tycker om behovet av vitamin K tills de börjar se tecken på en brist. Varningsskyltar kan omfatta, enkel eller överdriven blåmärken, lätt eller kraftig blödning, leverskada eller sjukdom, låg bentäthet, arteriell förkalkning, och malabsorption i mag-spåret. Ett annat varningstecken kan också vara om en läkare har ordinerat sådan blodförtunnande läkemedel som warfarin eller Waran. Dessa läkemedel fungerar som antagonister till vitamin K, så att det kan finnas ett behov av ökad dagliga intaget av vitamin för att motverka effekterna av läkemedlet.

Att öka K-vitamin intag, bör en lägga till mer grönt, bladgrönsaker i kosten. Vissa livsmedel som innehåller mycket vitamin K 1 , den främsta formen av kost vitamin K, innehålla spenat, broccoli, brysselkål, Mangold, gröna blad sallad, blomkål, vitkål, sojabönor, lever, oliver, sojabönor och raps oljor och en del kött och ostar. K-vitamin också kan hittas i de flesta multivitaminer eller andra kosttillskott.

Vitamin K-brist är i första hand ett problem som finns i vuxna, men vissa spädbarn kan drabbas av en brist, eftersom deras kroppar ännu inte har förfallit tillräckligt för att korrekt producera vitamin K. Denna brist är lätt och säkert korrigeras med en vitamin K skott strax efter födseln.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.