Vad är Idiopatisk?

Idiopatisk är en medicinsk term som används för att beskriva ett tillstånd som inte har någon känd orsak. När en patients fall beskrivs som idiopatisk, betyder det att läkare inte vet vad som orsakade tillståndet. Detta kan vara problematiskt eftersom ibland identifiera orsaken till ett tillstånd är ett led i arbetet med att finna en lämplig behandling. Idiopatisk villkor kan också vara mycket frustrerande för medicinsk personal, eftersom brist på förståelse för en orsak gör det svårt att förhindra upprepning av de villkor eller framtida fall på andra patienter.

Några skämt som idiopatisk kommer från "idiot" som i "doktorn är en sådan idiot att han eller hon inte ens kan lista ut vad som orsakade denna. " I själva verket kommer uttrycket från grekiska orden idios , eller "en egen" och patos , eller lidande. Även om det kan vara frestande att skylla på läkare för att inte kunna lista ut vad som orsakar ett medicinskt problem, vissa sjukdomar verkligen verkar uppstå spontant, utan någon känd förklaring eller orsak, och gissla läkaren kommer inte att vara mycket produktivt.

Detta uttryck är en del av en familj av medicinska termer på Nosologi, klassificering av sjukdomar. Etiologi eller orsaken till en sjukdom som ofta ingår i diskussioner om hur sjukdomen ska behandlas. En Iatrogent villkor, till exempel, är en sjukdom som orsakas av en läkare, antingen indirekt i den meningen att försvagande biverkningar eller direkt i den mening som en handling av medicinsk felbehandling som leder till skada för patienten. Eftersom orsaken till en iatrogen tillstånd är känt, är det lättare att behandla, eftersom orsaken kan behandlas och korrigeras i hopp om att lösa medicinska problem.

Ibland är orsaken till ett tillstånd som tycks vara idiopatisk i naturen helt enkelt dunkla, snarare än inte känd. Läkare med förbryllande medicinska fall samråda ofta sina kollegor, ibland vände sig till råd från en expert som har erfarenhet av det villkor som behandlas. Sådant samråd avtäcka ibland ytterligare information som kan användas för att utrota orsaken till sjukdomen, som kan bistå i behandling.

En sjukdom kan vara idiopatisk i en person, men förklarligt i en annan. Detta kan leda till förvirring när patienter utbyta information om diagnos och behandling, som patient kan inte förstå varför någon annan behandlas med något som inte har erbjudits honom eller henne.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.