Vad är Exotropia?

Exotropia (ibland kallad gös) är en sjukdom som påverkar ögonen, och orsakar ett öga att vandra eller flytta mot utsidan ögonvrån. Det ska inte förväxlas med esotropia, där ögonen flytta inåt eller korsar. Men båda villkoren är varianter av skelning, som kan definieras som Ögon som innebär ögonen inte tittar på samma plats vid samma tidpunkt. Skelning kan påverka synen.

Orsaker till exotropia och skelning i allmänhet kan varieras, och tillståndet kan uppstå från ögonskada. Oftare är det noteras hos barn några månader efter födseln, men det får endast ske ibland, speciellt i början. Skelögdhet av många slag verkar ha en genetisk koppling och föräldrar som har en släkthistoria med detta är klokt att planera rutinmässiga öga utvärderingar för sina barn.

De flesta människor som drabbats av detta villkor har vad som kallas intermittent exotropia, och det betyder tendensen att ett öga för att flytta utåt endast inträffar då och då. Även ögats utseende är vanligtvis den bästa symptom för att påstå det villkor, kan andra symtom förekomma också, såsom gnugga ögonen ofta och kisade, och har större tendens till villkoret att inträffa, när sjuk eller trött.

I vilken grad exotropia är besvärlig kan bero på enskilda patienter och andra villkor. Vissa människor har sämre syn i ögat som kan behöva åtgärdas. Många människor ser ganska bra, men arbetet kan ändå göras för att behandla exotropia.

Det finns ett antal olika behandling rekommendationer som kan bero på sjukdomens svårighetsgrad. Dessa kan bestå i att utnyttja patchar för att stärka ögat som tenderar att vända utåt. Ibland blir helt enkelt glasögon och detta hjälper problemet. I mer allvarliga fall där synskärpan är konsekvent förlorade, kan ögonkirurgi övervägas.

Kirurgi kan också utföras på personer som har esotropia (cross-ögon). En ovanlig och olycklig komplikation av denna kirurgi är i följd exotropia. Fastställande av hur man kan behandla detta förvärvat tillstånd varierar beroende på patient. Många inte gynnar en kirurgisk metod om inte synen är betydligt nedsatt.

Det bästa stället att bestämma behandling för exotropia av alla slag är med en ögonläkare, och folk kanske vill välja en pediatrisk ögonläkare för vård av barn. Vissa människor egentligen inte får någon behandling för detta tillstånd, utom möjligen glasögon. Men bedömningen av när den behandling och vilken behandling som ska göra är en fråga som bäst avgörs i händerna på skickliga läkare som specialiserat sig på ögonsjukdomar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.