Vad är D-vitamin?

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som anses vara viktigt för sund funktion av den mänskliga kroppen. För närvarande har flera olika typer av vitamin D har identifierats, däribland ergocalciferol (vitamin D1) och kolekalciferol (vitamin D3). Olika typer av vitamin D är användbara i blodet samt att främja hälsosamma benbildning och underhåll.

Många ansökningar om betydelsen av vitamin D i den dagliga kosten stöds av modern forskning. Både traditionella och alternativa läkare använda sig av vitamin vid hanteringen av sådana besvär som alkoholism, förstoppning, kramper, infektioner öga, och olika typer av allergier. Ett av skälen för de olika tillämpningar av vitamin D har att göra med det faktum att vitamin hjälper till att reglera upptaget av andra vitaminer och mineraler i blodet.

Det finns ett antal livsmedel källor för vitamin D. mejeriprodukter som mjölk, smör och äggulor är utmärkta källor för vitamin. Tonfisk och sardiner också stora mängder av vitamin D och lätt tas upp av kroppen. Flera gröna bladgrönsaker som spenat en bra källa till vitamin i en enda portion.

Flera vanliga örter är också utmärkta sätt att ta D-vitamin i det dagliga konsumtion. Ögontröst, alfalfa, och bockhornsklöver innebär värdefulla mängder av vitaminet. Konsumtionen av dessa örter kan vara ett utmärkt sätt för personer med mjölk allergier eller som väljer att njuta av en vegansk kost för att ändå få tillräckligt med D-vitamin i kosten. D-vitamin som kapslar och tabletter finns också.

Tillsammans med tidskrävande mat eller ta tillskott som ett sätt att få D-vitamin, korta perioder som fullgjorts i solljus kommer också att bidra. Direkt kontakt med en begränsad mängd naturligt solljus bidrar till att producera vitamin D3 i kroppen. Samma effekt kan inte uppnås med hjälp av artificiellt ljus.

Brister i D-vitamin kan leda till uppmjukning av benen i kroppen, samt att minska möjligheten för kroppen att utnyttja kalcium och fosfor. Den blodets förmåga att levra sig kan också vara nedsatt. I vissa fall kan en vitamin D-brist har en inverkan på möjligheten av hjärnan och nervsystemet att svara mot stress, minska effektiviteten i levern, och även vara den utlösande faktorn för hjärtklappning. Det finns också vissa belägg för att brist på D-vitamin kan leda till utveckling av tjocktarmscancer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.