Är jag en Shopaholic?

bedöma om du är en shopaholic beror på din definition av ordet. Termen shopaholic som används för att betyda någon som gillade att shoppa, kanske lite för mycket. Nu en shopaholic kan innebära att du är en tvångsmässig shoppare som tillbringar utanför dina gränser, köper saker du inte har någon användning för och använder shopping som ett sätt att må bättre tillfälligt.

Vissa tror att det tvångsmässiga shoppare eller shopaholic faktiskt lider av ett beroende. Narkotikamissbruk definieras som att ha ett tvång att en begå ett beteende, som inte kan stoppa ett beteende, och fortsätta beteende trots skadliga konsekvenser. Forskning visar nu att beroendeframkallande beteende ofta ger en momentan hiss i humöret. En flod av "bra känsla" som producerar hormoner belöningar en shopaholic. Tyvärr hissen är inte bestående, och shopaholic måste gå ut och handla mer för att hitta nästa uppsving i hormoner.

På sätt och vis, när man är shopping, får de en stunds god humör. Detta är en tillfällig mental belöning. Så det uppmuntrar en att upprepa mönster för att känna att "hög" som produceras av inköpsbeslut.

Det börjar shopaholic ofta att söka efter mer och mer "diskant", vilket omvandlas till stora kostnader. När shopper börjar skada sitt eget liv genom att spendera, eller tvångsmässig shopping stör relationer, då sanna missbruk finns, särskilt om personen inte kan stop-shopping.

shopaholic ofta tillbringar utanför hans eller hennes. Detta innebär att de kan offra pengar till mat, hyra, verktyg eller helt enkelt inte att kunna betala stigande balanserar kreditkort. När en shopaholic spenderar bortom gränser, sjukdomen kan som ett beroende av droger förvärras. Den shopaholic får ägna sig åt tvångsmässigt stöld eller kan stjäla pengar från andra för att fortsätta handla.

Vad som började som glädje att hitta några bra fynd kan sluta i ekonomisk ruin och även åtal. Men det finns hjälp att avsluta sådana tvång, som är lika sannolikt hos män och kvinnor. Behöver shopping, precis som behöver annan verksamhet eller läkemedel för att reglera humör tyder på att stämningen redan är i kemisk obalans.

Ofta återställa kemiska balansen, genom mediciner som anti-depressiva medel kan bidra till kampen mot några av de uppmana till butiken. Detta är dock bara en halv av ekvationen. Som en person blir en shopaholic, han eller hon inte bara fysiskt beroende av shopping för kemisk jämvikt, men också känslomässigt beroende av shopping.

Detsamma gäller för personer beroende av substanser som nikotin. Kampen mot det fysiska beroendet är inte detsamma som att bekämpa den vanliga beteende rökning. Förutom möjligen behöver kemikalier för att ändra hjärnans kemi, en shopaholic måste lära sig att stoppa vanliga shopping.

Detta kan vara särskilt svårt, eftersom de flesta av oss behöver att handla från tid till annan. Du kan inte bara gå "cold turkey" om du är en shopaholic. Du kommer förmodligen fortfarande att behöva ibland handla saker som livsmedel, och detta kan leda till regression för att motverka missbruk.

Vad tycks hjälpa är att stödja grupper eller individuell rådgivning för att kontrollera beroendeframkallande beteende. Många organisationer finns till för att hjälpa tvångsmässiga shoppare. Vad bra, kan individuell rådgivning hjälpa en att skapa strategier för att tämja sitt missbruk. Gruppterapi kan vara särskilt effektiva i att hålla dig från tillbakagång tillbaka till shopping.

Precis som alla andra missbrukare måste shopaholic vill sluta röka. Mycket lite kan ske förrän det finns en uppriktig önskan att avsluta beteende. För vissa detta bara inträffar när de föll. Förhoppningsvis inser tecknen tidigt kan hjälpa en stävja beteendet i sin linda, så det inte blir ett beroendeframkallande beteende som styr ens liv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.