Vad är kemos?

kemos är en allmän term som kan användas för att beskriva en ögonirritation, särskilt i förhållande till bindhinnan, som är den slemhinna som täcker ögat och insidan av ögonlocket. Villkoret är oftast kännetecknas av uppkomsten av vätskeansamling runt den yttre ytan av ögat. Detta kan ibland orsaka så omfattande svullnad att stänga ögat blir svårt.

En vanlig orsak till sjukdomen är en virusinfektion i bindhinnan. Denna infektion, även känd som rosa öga , är en typ av konjunktivit. Pink öga kan vara mycket smittsam, särskilt bland barn. Andra symptom av infektionen, förutom kemos, kan bestå vattniga ögon med ett utsläpp, och obehag eller klåda. Pink öga ofta berör ett öga först, men vanligen flyttar till båda.

annan vanlig orsak till kemos är angioödem , som är en svullnad under huden, ibland i form av welts. Dessa smärtsamma och ofta kliande welts uppträder vanligtvis runt munnen och ögonen, samt på händer, fötter och hals. Förutom kemos och welts kan angioödem orsaka andningssvårigheter och magkramper. Villkoret är oftast orsakades av en allergisk reaktion mot ett visst livsmedel, läkemedel, ett insektsbett eller pollen. Behandlingar för angioödem kan inkluderar kortikosteroider, antihistaminer och adrenalin.

Trikinos , en parasitsjukdom, är ett mer allvarligt tillstånd som kan orsaka kemos. Det kan inträffa när en person konsumerar rå eller dåligt, fläsk eller vilt som är infekterade med larver av en viss typ av spolmask, som kallas trikinos masken. Kemos kan också ha samband med hypertyreos , ett tillstånd som orsakas av en överaktiv sköldkörtel, och sarkoidos , en sjukdom som kan orsaka inflammation i organ och vävnader, inklusive ögonen, lymfkörtlar noder, lungor och hud.

Tuberkulos , en smittsam bakterieinfektion som främst drabbar lungorna, kan också leda till kemos i ögat. Reiters syndrom , mer känd som reaktiv artrit, kan orsaka en liknande ögonirritation. Detta inflammatoriskt tillstånd kan påverka inte bara ögat, utan i urinröret och leder också.

Hem behandlingar för att lindra obehagen av kemos kan omfatta cool komprimerar över det drabbade ögat och over-the-counter muntliga eller aktuella antihistaminer. Villkoret bör förbättra när den underliggande orsaken identifieras och behandlas. Patienter avråds från att se en läkare, särskilt om de upplever andra, mer allvarliga symtom, såsom vision förändringar, andningssvårigheter eller svimning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.