Vad är huvudlöss?

Pediculosis capitis, eller huvudlöss, är små parasitiska insekter att angripa håret på huvudet. Till skillnad från kroppen löss, inte utgör huvudlöss inte omedelbart någon hälsofara om de gör detta problem sekundärt till deras närvaro. De flesta med huvudlöss lider av intensiv klåda i hårbotten och kan också lida av ett utslag eller irriterad hårbotten som följd. Tvärtemot vad många tror, påverkar huvudlöss inte djur, utan snarare är som den mänskliga versionen av loppor. Huvudlöss hoppa inte eller flyga, men krypa.

Huvudlöss är ett vanligt problem bland barn i skolåldern. Detta beror till största delen många barn är i nära kontakt med varandra, möjliggöra fortsatt spridning av löss. Dock är förekomsten av huvudlöss inte en indikator på dålig hygien. Det kan vara svårt att upptäcka huvudlöss och ofta är det inte märks förrän svår klåda uppmanas nära inspektion. Behandlingen är nödvändig för att befria den mottagande från den sekundära symptom av klåda och irriterad hårbotten samt att förhindra fortsatt spridning av huvudlöss.

Huvudlöss är lättare ligger i nacken och i håret bakom och strax ovanför öronen, men hela hårbotten bör undersökas noggrant. Att grundligt undersöka förekomsten av huvudlöss hos barn eller vuxna, måste en annan person del den misstänkta värdens håret i små delar och kontrollera hårbotten och axlarna hår. Vuxna löss kan hittas kryper omkring i hårbotten, men nits, eller ägg löss, kommer att bifogas hårskaftet nära hårbotten. Vuxna löss är ungefär lika stort som ett sesamfrö och gnetter är ovala, benvit till ljusbrun i färgen och om den finns, kommer att knytas till en sida av hårstrået. De kommer inte att flagna som mjäll, utan kan bara tas bort genom att glida upp och bort i slutet av hår med kraft naglarna eller en kam.

Om någon levande huvudlöss eller gnetter finns på inspektion bör värdmedlemsstaten behandlas. Medicinska schampo och hårbotten behandling som dödar huvudlöss och de ägg som finns tillgänglig över disk vid de flesta någon apotek. I de flesta fall, om anvisningarna följs till punkt och pricka, kommer behandlingen att lyckas. I vissa fall kan ett recept styrka bekämpningsmedel hårbotten behandling rekommenderas. En infekterad persons sängkläder och kläder bör alla tvättas noggrant i varmt vatten vid behandling för att undvika en omedelbar reinfestation. I hemmet bör mattor noga dammsugas.

Med noggrann uppmärksamhet, kan huvudlöss undanröjas utan alltför stora svårigheter. Om huvudlöss är ett återkommande problem har källor som kan inte behandlats. Om ditt barn eller någon i ditt hem är att ha ett återkommande problem, kontrollera med sin skola, dagis eller kontoret. Ring din läkare om problemet är bestående eller ovanliga symtom som feber eller rodnad är närvarande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.