Vad är eskapism?

eskapism är ett sätt att inrikta sin uppmärksamhet på saker trevlig och njutbar, i motsats till den hårda verkligheten i vardagen. Det kan vara ett hälsosamt sätt för att inte få helt deprimerad av verkligheten, eller i extrema former kan leda till tvångsmässiga beteenden som gör att människor helt ignorera verkligheten till deras nackdel.

Sund eskapism är förmodligen en av de första metoder i utvecklingsländerna mänskliga arten. Vem kan bedöma sådant som grottmålningar eller det första verk av hantverkare utan tyder på att folk ibland behövde fokusera på saker som inte enkel eller helt bra? Little användbarhet skulle kunna uppnås genom att måla en grotta målning, eller från att titta på en. Det kan ha funnits en del praktiska drivkraften bakom konstnärligt syfte, såsom undervisning människor hur man kan dräpa en mammut. I verkligheten är dock fokus på något annat än det vardagliga troligtvis var en lättnad.

Modern eskapism i en sund mening kan innehålla läsa en god bok, titta på en sport program, se på "själlösa" tv, eller i ett par timmar av Tetris. Det finns mycket lite skada i tillfällig flykt från verkligheten och i sådan form.

Vissa hävdar dock att eskapism slutändan kan vara beroendeframkallande. Till exempel är aktuella studier fokuserar nu på nya villkor för Internet-beroende. I Internet beroende kan tillbringar de flesta timmar på dagen och natten att surfa på Internet. De kan göra detta i stället för att arbeta i världen, eller i stället för att ha "verkliga livet" relationer till andra människor. Det som börjar som en ren sökning på ett ämne, kan sluta i ett liv framför en datorskärm när eskapism blir extrema.

En del människor hävdar att de som blir alltför involverad som fans av vissa TV-program eller serie böcker bedriver en ohälsosam nivå av eskapism. Till exempel människor ser till Trekkies, eller serietidningar fans att klä upp eller försöker leva som sina favoriter, ha förlorat sig i eskapism. I sitt försvar, många hängivna fans lever helt normalt liv och har barn, relationer och regelbunden sysselsättning. De får dock tillbringa sina helger gå på konferenser för att fly in i en idealiserad värld som tycks ett bättre alternativ än att utforska den hårda sanningar av denna värld.

Aktiviteter uppfattas normalt som att äta, kanske sover eller sexuell aktivitet också anses som eskapistiska då den utövas i överskott. Till exempel sova över halva dagen till den punkt där man inte kan bedriva ett normalt liv kallas eskapism. Sådana sova kan orsakas av sjukdomar som skapar utmattning, eller kan faktiskt vara ett tecken på psykiska sjukdomar som depression. Ofta personen använder sömnen som eskapism från ett liv fyllt av känslomässiga eller fysiska smärta.

Det är inte alltför svårt att gissa varför vi alla behöver ibland praxis eskapism. En blick på en morgontidning tenderar att avslöja bokstavligen hundratals dödsfall, samt artiklar om kidnappningar, barnmisshandel, och större katastrofer. Dessutom arbete inom eller utanför hemmet kan vara stressigt och eskapism är ett sätt att slippa känna hela tiden under stress.

Men när eskapism körs frodas, hindrar det oss från att leva i världen som verkligen engagerade. Det kan leda till beroende, fördelning av relationer och oförmåga att faktiskt överleva i den verkliga världen. Måttlig verklighetsflykt, å andra sidan, kan faktiskt göra oss effektivare deltagare i världen, eftersom vi låter oss ta mentala pauser som minskar vår stress.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.